Negyedszázada él a cserkészmozgalom Felvidéken

Komárom |

<p>November 6-án, a komáromi Duna Menti Múzeumban Cserkészösvényen címmel megnyitották a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást.&nbsp;</p>

A kiállítás nem csak a cserkészet és a legnagyobb felvidéki magyar ifjúságnevelő szervezet életét mutatja be, magát a cserkészetet vitte be a négy fal közé: sátorral, táborkapuval, szerszámtartóval és sok más használati tárggyal. A kiállítás február 19-ig tekinthető meg. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Nyitra Megye Önkormányzata, a Duna Menti Múzeum és a Kuckó polgári társulás szervezte kiállítás a cserkészmozgalom lényegét és történetét mutatja be a nagyközönségnek. A kiállításon az alapító Lord Robert Baden-Powell festménye mellett helyett kapott Mrenna József, a két világháború közti felvidéki magyar cserkészet vezetője és Bodnár Gábor is, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség legendás vezetője. Neki köszönhetően indult újra a cserkészmunka a Kárpát-medencében, az SZMCS újjáalakulásában is nagy szerepet játszott. „Kiállításunkkal emléket szeretnénk állítani a múltban tevékeny vezetők előtt, hisz nélkülük szervezetünk nem élhetett volna meg ennyi évet. Negyed évszázad nem kevés egy szervezet életében, de az emlékezés mellett a most folyó munkát is bemutatjuk a gyűjteménnyel. A 25. évforduló egy pillanatra megállít minket, visszatekintünk a múltba, de a jelenben élünk, és tudjuk, a jövőbe kell tekintenünk, ha az 50. évfordulót is szeretnénk megünnepelni” – mondta Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke. A múzeumba látogatók bepillanthatnak egy cserkésztábor életébe is. Az egyik terem sarkában sátor, őrsi kapu, kerítés, tűzhely és sok más építmény, cserkész tárgy található. Őrsi zászlókat és egy 1928-ból származó cserkészbotot is láthatunk a kiállításon. A tárlókban válogatások találhatóak az SZMCS képeslapjaiból, cserkészkönyveiből, névjegyeiből, újságaiból, emléktárgyakból és más dokumentumokból, például az 1990-ben, az újjáalakulás évében megjelent újsághírekből. Megtekinthetők az SZMCS jelentős elismerései is, többek között az 1. sz. gróf Esterházy János vezetőképző cserkészcsapat részére átadott Esterházy János emlékérem is. (szmcs-p) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!