Ne fogyasszunk minden zöldséget nyersen!

Sajnos, még manapság sem fogadják el sokan azt a nézetet, hogy a húsnak étkezésünk mellékszereplőjévé kellene válnia.

Sajnos, még manapság sem fogadják el sokan azt a nézetet, hogy a húsnak étkezésünk mellékszereplőjévé kellene válnia. A csak zöldséget fogyasztó vegetáriánusok pedig megvonják maguktól a húsban levő fontos aminosavakat, vitaminokat és ásványi sókat, ám sokkal nagyobb bajt okoznak maguknak azok, akik húst esznek hússal. A zöldségek tartalmazzák mindazokat a vitaminokat és ásványi sókat, amelyek életünket meghosszabbítják, jobbá teszik. A nyerskoszt-fogyasztóknak azonban meg kellene szívlelniük, amit az illinois-i egyetem kutatói kísérleteikben kimutattak: a nyersen fogyasztott zöldség nem mindig egészséges.

Ez elsősorban azokra a növényekre vonatkozik, amelyek licopint tartalmaznak. Ez az az anyag, mely a zöldségek jellegzetes erős színét adja. Nagyon fontos viszont tudni azt is, amit nem régen fedeztek fel: olyan anyag ez, amely véd a ráktól, ha a brokkolit, a sárgarépát, a paradicsomot, a csipkebogyót, a sárgabarackot főzve fogyasztjuk. A gyümölcsök közül a dinnyében van sok ebből az anyagból, ám belőle lekvárt készíteni nem lehet.

Amikor megjelenik az első tavaszi zöldborsó: nyersen esszük. Ne tegyük! Vannak benne olyan, nagyobb mennyiségben mérgező anyagok, amelyek csak főzéssel távoznak. A borsó megfőzve nagyon fontos a szívünknek, mert sok magnéziumot tartalmaz, magas kalciumtartalma pedig a csontjainkat védi.

Egyes zöldségeket nyugodtan fogyaszthatunk nyersen is, így is nagyon egészségesek: a karalábé, a zeller, a kínai kel, a hagyma és a fokhagyma, valamint az ananász. A retek – a jég- és a hónapos retek is – csak akkor hatásos, ha nyersen fogyasztjuk. Különösen értékes a retek színező anyaga, a betadin, amely a céklában is megtalálható. Ez a jótékony szer megakadályozza a betegségeket okozó vírusok és baktériumok szaporodását. A retek véd a meghűlés és a fertőző betegségek ellen is, mert természetes antibiotikumot is tartalmaz. (bé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?