Ne adjunk még esélyt sem az öregedésnek

Ne is tagadjuk, a változó kort sok nő kórként éli meg, holott nem kellene. Az tény, hogy az ember életében a klimax általában nehéz időszak. Vannak persze, akik könnyen, mások fogcsikorgatva viselik.

Ne is tagadjuk, a változó kort sok nő kórként éli meg, holott nem kellene. Az tény, hogy az ember életében a klimax általában nehéz időszak. Vannak persze, akik könnyen, mások fogcsikorgatva viselik. – Fontos hangsúlyozni: mindazok, akik igénylik és elfogadják a külső segítséget, az előző generációknál kevesebb konfliktussal túljuthatnak a kritikus perióduson. Noha Szlovákiában több mint egy millióra tehető a 45. életévüket betöltő, s több mint 750 ezerre a változókort elérő nők száma, csupán 9 százalékuk (a jóléti országokban ez az arány 40, Csehországban 16-17 százalékos) él a hormonpótlás lehetőségével. Egyrészt azért, mert tájékozatlanok, nem ismerik a korszerű hormonális kezelés előnyeit, másrészt félnek a gyógyszerezés mellékhatásaitól. És sajnos előfordul, hogy akad nőgyógyász, aki nem ajánlja fel az egyszerű, gyors gyógymódot – ismerteti a tényeket dr. Ján Štencl professzor, a hazai menopauza társaság elnöke, méltatva a Wyeth Whitehall gyógyszertársaság világméretű NEDA (National Estrogen Deficiency Awareness) felvilágosító programjának előnyeit. – Állítom, a nőknek tudniuk kell a korral járó változásokról, de arról még inkább, hogy nem kell szenvedniük. A sikeres kezelés előfeltétele, hogy lehetőséget kapjanak gondjaik feltárására olyan orvos előtt, aki türelmesen meghallgatja őket. Ennek érdekében országszerte szorgalmazzuk az ún. menopauza-rendelők létrehozását. Alapvető tudnivaló az, hogy mi történik a női szervezetben. Az időben bevetett hormonális terápia lehetővé teszi, hogy a nők életminőségét ne befolyásolja a klimax – hangsúlyozza a nőgyógyász professzor.

Az amerikai Whyeth társaságnak a Premarin családba tartozó készítményei a nők egészségének megtartását célozzák. – A gyógyszertársaság évente 2 milliárd dollárt, a forgalom 15-20 százalékát a kutatásra fordítja. Nemcsak hormonpótló, hanem egyéb, geriátriai, reumatológiai, pszichiátriai, onkológiai vagy szívgyógyszerei a rászorulók panaszainak enyhítését hozzák. A társaságnak a hormonpótlás terén óriási tapasztalatai vannak, hiszen amióta 1942-ben piacra dobta a készítményt, folyamatosan tanulmányokkal ellenőrzi áldásos hatását – tájékoztat Németh Mihály, a Wyeth társaság vezérigazgatója.

– Természetesen nem kell elkeseredni, hiszen a menopauza-rendelések, illetve a cégünk által szervezett találkozók sokat segítenek a negatív hozzáállás megváltoztatásában, s ami a lényeg: a kellemetlen tünetek enyhítésében – hangsúlyozza dr. Steiner Andrea, a NEDA program koordinátora. Példának a nálunk fejlettebb országokból érkező turistabuszok utasait említi. A nyugdíjas hölgyek strapabíróbbnak, és évekkel fiatalabbnak tűnnek valós koruknál. Igaz, hogy életük során esetleg kevesebb trauma, fizikai, lelki megterhelés érte őket, viszont egészen biztos, hogy a klimaxos időszakot hormonpótlással, az öregedési folyamatot lassítva és csillapítva vészelték át. Hiszen ha a korosodó nő mozog, sportol, megőrzi aktivitását, ha sikerül úrrá lennie a lelki megrázkódtatásokon, van reménye arra, hogy sokáig fiatalos maradjon. Mindent egybevetve: az átmeneti kor nem kór, ha egyrészt tudomásul vesszük az elkerülhetetlent, másrészt viszont – a szükséges külső segítséget is igénybe véve – mindent megteszünk a folyamat lassításáért és a kellemetlen tünetek enyhítéséért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?