Napot hoztam, csillagot

Legutóbb 2001 júniusában láthattuk az Omegát a Népstadionban, az emlékezetes Illés-Metro-Omega bulin. Ugyan a zenészek soha nem búcsúztak el a közönségtől, ám a fellépések előtt, a rajongók körében mindig elterjedt a hír, hogy ez lesz az utolsó, többé nem lép színpadra a zenekar. ĺgy volt ez három éve is.

Sok ezer ember örömére azonban az Omega az idén ismét összeállt, sőt nemcsak egy koncert erejéig, hanem bevállalt egy egész turnét. Napot hoztam, csillagot – ez a turné címe. Tavasszal Magyarország nagyvárosaiban, négy-, ötezres stadionokban léptek fel, és szeptember tizenegyedikén, a budapesti buli előtt egy héttel Szlovákiában is láthatjuk a legendás zenészeket. Dunaszerdahelyen, a DAC stadionjában. Az Omega énekese, Kóbor János adott interjút a ZeneZónának.

Nagyon régen nem voltak koncertkörúton, régi adósság ez.

Valóban, körülbelül húsz éve nem turnéztunk. A Népstadionban léptünk fel, az elmúlt tíz évben háromszor. Mi nem zárkóztunk el a turné elől, de korábban nem voltak meg a feltételei, hogy útra keljünk. Nehéz összehozni, és itt nem az együttesre gondolok, hanem a körülményekre. Rettentő nagyok az elvárások velünk szemben. Magyarországon még mindig nem működnek rendesen a háttérintézmények, nincs igazán profi koncertszervező, így a zenekarok magukra vannak utalva. Persze, mi ezt is megoldjuk, csak sok energiát igényel. Tehát nem a koncert emészti fel az erőnket, hanem a szervezés.

A koncerteken négy neves zenésszel egészül ki az együttes. ők hogyan kerültek be a csapatba?

Ahhoz, hogy a lemezről ismert hangzást kapja vissza a közönség, szükség volt még egy billentyűsre és egy gitárosra. Gömöry Zsoltot, és Szekeres Tamást kértük fel, valamint vokalisták is kellettek, Keresztes Ildikó és Demeter György vokálozik. A stúdióban lehetőség van arra, hogy egy-egy gitárszólót sávonként játsszunk fel, de élőben ez kivitelezhetetlen, ezért a fellépésekre muszáj meghívnunk más zenészeket is, és nekik köszönhetően lesz teljes az Omega-hangzás.

Bizonyára nem kis fejtörést okoz a dalok kiválasztása.

Nem mondanám, a közönség ugyanis elvégzi helyettünk ezt a feladatot. Egyértelmű, hogy ilyen hosszú szünet után a nagy slágerekből kell összeállítani a műsort, mert a nagyérdemű ezeket akarja hallani tőlünk. Bár nem végeztünk közvélemény-kutatást, azért nagyjából tudjuk, melyik az a huszonöt, harminc slágerünk, amelyeknek fel kell csendülniük.

A szeptember tizenegyediki dunaszerdahelyi koncert a Puskás Ferenc stadionbeli fellépés főpróbája lesz?

Igen. Vidéken fedett csarnokokban léptünk fel, és a szabadtér teljesen más. A szabadtéri koncertnek lendületesebbnek kell lennie. Budapesten közel háromórás programmal készülünk, és ez a műsor kerül bemutatásra néhány nappal korábban Dunaszerdahelyen.

Azt hallottam, nehéz volt rászedni a zenekart, hogy nálunk is fellépjen.

Régóta folyik a győzködés, hogy el kell jönni Szlovákiába. A fedett stadionokban tartott koncertek után nyilvánvaló volt, ha főpróbát akarunk tartani a budapesti buli előtt, akkor egy új helyszínt kell találnunk, és Dunaszerdahely adta magát.

A turné mennyi felkészülést igényel? Több világhírű zenész nyilatkozta, hogy ilyenkor nem árt felkeresni a konditermet.

A konditermeket nem szeretem. A Sportkórházba járok olyan erősítő tornákra, melyek azokat az izmokat tartják karban, amelyekre valóban szükség van. De oda akkor is járnék, ha nem lenne Omega. A zenekar jó formában van, a számokat éjjel, álmunkból felkeltve sem gond eljátszani, csak arra kell ügyelnünk, hogy a megjelenítési forma se maradjon el a világ élvonalától. Bízom abban, hogy most is olyan lesz a kivitelezés, mint bármelyik világsztár esetében.

És a koncertek után ismét visszavonulnak?

Nem, nagy terveink vannak. Jövő év első felére komoly külföldi meghívásokat kaptunk, amelyekre már rábólintottunk, ám egyelőre még nem állapodtunk meg mindenben. Most már szinte biztos, hogy 2005 első felében európai turnéra indulunk. Németországból az évek során folyamatosan jöttek a meghívások, húsz éve nem jártunk ott. Hollandiában, Svájcban, a skandináv országokban és Lengyelországban is tervbe van véve egy-egy fellépés. Lesz mire készülnünk a budapesti buli után.

Netán egy új lemez is tervbe van véve? Vagy ez kizárt?

Semmi sincs kizárva, mi sose jelentettük ki, hogy valami kizárt és nem lehet. Jelenleg egy új dalon dolgozunk, amely a buliig biztosan elkészül. Utána több szabadidőnk lesz, bármi előfordulhat a téli hónapok alatt. Megint egy húron pendülünk mind az öten, és egy ideig biztosan együtt is maradunk. Majd idővel eldől, hogy lesz-e új lemez. De alapja egyelőre nincs. Puha József

JÁTÉK

ZeneZónával az Omega-bulira! Az elóKONCERT jóvoltából belépőjegyeket sorsolunk ki a zenekar dunaszerdahelyi koncertjére azok között, akik legkésőbb augusztus huszonharmadikáig beküldenek legalább öt Omega-sláger címét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?