Nagydíjas lett a Szép Napok

Brüsszel. Nagy magyar sikerrel zárult Brüsszelben az első Európai Filmfesztivál, amelynek kinyilvánított célja az új európai filmtehetségek bemutatása.

Brüsszel. Nagy magyar sikerrel zárult Brüsszelben az első Európai Filmfesztivál, amelynek kinyilvánított célja az új európai filmtehetségek bemutatása. A legjobb filmnek járó ĺrisz díjat, a fesztivál nagydíját szombaton Mundruczó Kornél Szép Napok című filmje nyerte, amely ezenkívül megkapta a belga közszolgálati televízió francia nyelvű adójának, az RTBF-nek a díját is.

Ez azt jelenti, hogy a Szép Napokat műsorára tűzi majd az RTBF második csatornája, ahol az igényesebb játékfilmeket játsszák, az első díjjal járó tízezer eurót pedig a film belgiumi filmszínházi terjesztésének elősegítésére fordítják.

A nagydíjat Francois-Xavier Donnéa, Brüsszel tartományi kormányának miniszterelnöke a fesztivál záróestjén adta át a huszonnyolc éves magyar filmrendezőnek. Rövid beszédében hangoztatta, hogy a tartomány örömmel támogatja az Európai Filmfesztiválként egyéves kihagyás után újjászületett brüsszeli filmseregszemlét, mert azt szeretnék, ha Brüsszel nemcsak egy nemzetközi bürokrácia városaként, az Európai Unió és a NATO központjaként élne az emberek tudatában, hanem rangos művészeti, kulturális fővárossá is válna.

A zsűri indoklásában egyebek között azt írta a nagydíjas filmről: „a rendezés igényes megoldásaiért, az olcsó pátosz és a könnyű hatáskeltés elkerüléséért, egy magára hagyott ifjúságra, elvakult erőszakosságára, alkalmazkodási képtelenségére vetett humanista és egyszersmind reménytelen pillantásáért, a Szép Napok az a gazdag, mély, felkavaró film, amely mélyen megérintett minket.”

Az RTBF kritikusa így indokolta a maguk díját: „Bátor, meg nem alkuvó és zavarba ejtően realista film a Szép Napok – bizonyos emberi magatartások pőre bemutatása, egy vergődő társadalom észbontó portréja”.

Mundruczó Kornél elmondta, hogy nem számított erre a nagydíjra, mert tudja: igen nyitottnak kell lennie annak a zsűrinek, amelyik vállalja az ilyen filmet. A Szép Napok nem szórakoztató film, inkább feldolgozni való feladatot ad a nézőnek.

„Az a fejlődés, amely Magyarországon a kommunizmus összeomlása óta végbement, szinte sokkos állapotot okozott a társadalomban – mondta Mundruczó. – Ez a film a szolidaritás hiányáról szól: kialakul egy csapdahelyzet, aminek tragikus kimenetele lehet. Azért ilyen fiatal, még nem kész színészekkel forgattam, hogy felhívjam a figyelmet arra, van ez a nemzedék, amelynek a problémáját nem lehet nem komolyan venni. Ezek a fiatalok magukra hagyottan ösztönből élik az életüket. Másrészt olyan filmet akartam, amelyet nemcsak Magyarországon, hanem másutt is meg tud szólalni” – jelentette ki a nagy elismerésben részesült fiatal magyar rendező.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?