Múzeumok hosszú éjszakája

Két évvel ezelőtt Párizsból indult a kezdeményezés. A francia kulturális minisztérium indíttatására az Európa Tanács védnöksége alatt 2005-ben tartották meg először a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvényt. Rögtön az első alkalommal csatlakozott az eseményhez Szlovákia is, ennek értelmében idén, május 19-én, szombaton Pozsonyban harmadik alkalommal hosszabbítják meg nyitva tartásukat egyes múzeumok és galériák.

Az Angyali üdvözletet a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában mutatják beA Múzeumok éjszakája ugyanis azt jelenti, hogy a projektbe bekapcsolódó intézmények a nemzetközi esemény napján éjfélig tartanak nyitva (az utolsó tárlatvezetés indítása, illetve az utolsó individuális tárlatnézés kezdete: 23.30). A szlovák fővárosban ez alkalomból huszonnégy intézmény csaknem hatvan kiállítással várja az érdeklődőket. Az esemény nem mindennapiságát jelezve szombaton nemcsak tárlatvezetésekre és egyéni tárlatnézésekre invitálnak a múzeumok és galériák, továbbá nemcsak azok állandó és időszakos kiállításait tekintheti meg a közönség, hanem gyermekek és felnőttek kíváncsiságára apelláló, kb. kilencven kísérőrendezvénnyel is gazdagítják aznapi programjukat azok a kulturális intézmények, amelyek ily módon is szeretnék népszerűsíteni a múzeumlátogatásokat. Kiállításokat nyitnak meg aznap, alkotóműhelyeket tartanak, filmvetítésekkel, különféle koncertekkel, sőt még a képzőművészetet mozgással megelevenítő pantomimelőadással is kedveskednek.

Egyes múzeumok a Múzeumok éjszakájának napján olyan élő programokat kínálnak, amilyenekre máskor nincs lehetőség. Érdekességként említsük a brüsszeli gyógynövények múzeumát, amely látogatóinak „tudás-utazást” kínál. Lesz ilyen Pozsonyban is, a Szlovák Nemzeti Múzeum Természettudományi Múzeumában több időpontban is indul előadás a nap folyamán, amely a fűszernövényekről, a fűszernövények gyógyító hatásáról, illetve a gyógynövények erejéről fed fel érdekességeket, titkokat. Igaz, olyan kuriózumot, mint az ausztriai Graz kriminológiai múzeuma, amely a „bűn történetének” fogvacogtató témájában rendez éjszakai kalauzolást, a pozsonyi „hosszú éjszaka” nem kínál, viszont a nemzeti múzeum természettudományi részlege is tartogat „borzongató kalandot”, az érdeklődők az antropológiai raktárban tehetnek látogatást, ahol arról hallgathatnak előadást, hogy miről árulkodnak, mit üzennek a múltból az emberi csontok és a múmiák.

Nosztalgikus utazást ígérnek a Közlekedési Múzeumban, ahol 17 órától a 331 037-es gőzmozdony startol újra egy-két menetre. Távolabbi világrészeket hoz közelebb a szlovákiai közönséghez a pozsonyi várban (2. emeleti kiállítótermek) Az utazók éjszakája című rendezvény, amely világutazók elbeszélései alapján Afrikába, a fekete kontinensre, valamint Japánba, továbbá a Karibi térségbe és Új-Zélandra „repíti” el a hallgatóságot.

A Fotográfia Közép-Európai Háza Pozsonyról készült fotográfiák aukcióját tartja, a Pozsonyi Városi Galériában pedig ebben az évben is – ehhez a rendezvényhez kapcsolódva – szakemberek ingyenesen műtárgyérték-felbecsülést vállalnak.

Bizonyára sokakat vonz majd az a bemutató, amellyel az Iskola- és Pedagógiai Múzeum készül az eseményre: Énekesek az iskolapadban címmel. Ez többek között Jana Kocianová, Pavol Hammel, Laco Lučenič, Beáta Dubasová, Peter Cmorik és Tomáš Bezdeda diákportréját festi meg, közönség elé tárva néhányat bizonyítványaik és ellenőrzőik közül is.

A belépőt – az egyéni nyolcvan korona, de vannak kedvezmények is – elég a „múzeumi túra” első helyén megvenni, azzal aztán végiglátogatható az eseménybe bekapcsolódó összes múzeum és galéria.

Előzetesünkben nem foglalkozunk az egyes galériák és múzeumok állandó és időszaki kiállításaival, amelyek a Múzeumok éjszakáján megtekinthetők. A részletes programot a: www.nocmuzeiagalerii.sk honlapon találhatják meg.

Programok a Brämer-kúriában

Természetesen a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Brämer-kúria) is csatlakozik az eseményhez. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódva szombaton 11 és 13.30 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Aranykert Bábszínház mutatja be műsorát: Csukás István A kelekótya kiskakas és Arany János A bajusz című meséjét. A bábelőadásokat a múzeum udvarán, rossz idő esetén az emeleti galériában tartják. Délután 15.30-tól az Angyali üdvözlet című, 18. századból származó, frissen restaurált festményt restaurátorai, Zuzana Preisova és Július Barczi mutatják be számítógépes prezentáció és a felújítás folyamatát láttató fotókiállítás segítségével. Az Angyali üdvözlet című alkotás érdekessége, hogy magyar nyelvű bibliai idézetek olvashatók rajta. A bemutató a múzeum földszinti kiállítótermében lesz. A múzeumok éjszakája napján a múzeum reggel 10.00-tól este 24.00-ig lesz látogatható, s az említett programokon kívül megtekinthető állandó kiállítása, mely a szlovákiai magyarok történetét mutatja be, valamint a Tallós Prohászka István alkotásaiból válogatott tárlat. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?