Művészeti kalauz

m kép

Milyen kiállításokra, színházi előadásokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

KAPCSOLATOKRÓL ÉRZÉKENYEN

Sokszor szólnak gyerekekhez és diákokhoz érzékenyítő előadásaikkal, melyeket az
iskolákba visznek – a mostani előadás azonban a felnőtteknek szól. A Gurigongo
Symposium Polgári Társulástól megszokhattuk, hogy a színházat a véleményformálás
eszközének tekinti, kíváncsian várjuk tehát, hogy milyen üzenetet fogalmaznak
meg legújabb, sokat sugalló, ám mégis rejtélyes című Ásó, kapa meg a nagy! előadásukban, melyet vasárnap mutatnak
be Komáromban.
Már a darab műfaji besorolása is szokatlan: egyfelvonásos érzékenyjátékként jelölik az
előadást. Az érzékenyjáték egy reneszánszát élő műfaj a kortárs drámaírók körében, mely egyébként a 18. század végén volt divatos – formai szempontból az a lényege, hogy a klasszikus konfliktusmegoldás szerkezet helyett lazán összefűzött epizódokat láthat a közönség. Ennek a darabnak ráadásul nincs hagyományos értelemben vett drámaírója. A darab cselekménye a négy színésznő improvizációi alapján született.
Hogy mi mindenről lesz szó az előadás folyamán? „Négy női sors, megcsalások, csalódások. Élethelyzetek, amelyek ismerősek számunkra, hallottunk róluk, hiszen az ismerősünk ismerősével is pontosan ez történt. Most Zsuzsa, Eleonóra, Enikő és Edit történetén keresztül elevenednek meg a színpadon azok a pillanatok, amelyekről mindenki tud, s amelyekről talán még soha senkivel nem beszélgettünk őszintén” – a készítők így mutatják be a darabot, melynek dramaturgja Kuklis Katalin, rendezője
pedig Romankovics Edit volt, a jelmezeket Huszanyik Éva és Rostás Zoltán tervezte.. A négy nő szerepében Bandor Éva, Holocsy Krisztina, Hostomský Fanni és Romada Rakottyay Katalin látható.

Mikor és hol: április 21., vasárnap 19.00 – Komárom, RÉV – A Magyar Kultúra Háza – jegyet foglalni a gurigongo2007@gmail.com e-mail-címen lehet

TÁRLAT A TÁRLATRÓL

Milyen volt a haladó szellemiségű képzőművészet 1968-ban? Művészettörténi és történelmi szempontból egyaránt izgalmas kiállítást idéz meg a Szlovák Nemzeti Galéria: a DANUVIUS 68 a Fiatal Művészek Nemzetközi Biennáléja volt, melyet drámai körülmények között nyitottak meg Csehszlovákia 1968-as augusztusi megszállását követően. 

Az elmúlt évtizedek során az 1968-as biennálé jobbára feledésbe merült, csakúgy, mint az ott bemutatott alkotások. A Szlovák Nemzeti Galéria most arra vállalkozik, hogy felelevenítse egy legendás korszak képzőművészetét.

A 68-as biennálét a pozsonyi Művészetek Házában rendezték meg. A tárlatra 35 évnél fiatalabb képzőművészek kaptak meghívást, a látogatók szám szerint 71 cseh és szlovák, illetve 49 külföldi alkotó művét tekinthették meg. A nemzetközi alkotások 16 országból érkeztek – érdekesség, hogy a Szovjetúnióban élő művészek nem kaptak meghívást a biennáléra, ami azt nyomatékosítja, hogy a tárlat ideológiai megkötések nélkül igyekezett bemutatni a kortárs művészetet. A kiállításon hagyományos képzőművészeti műfajok szerepeltek – szobrászat, grafika és festészet –, csakúgy, mint progresszív művészeti irányzatok.

Művészettörténészek ma már egyetértenek abban, hogy a 68-as biennálé volt az utolsó olyan pillanat, mikor a szlovák és cseh képzőművészek szabadon találkozhattak az aktuális nyugat-, kelet- és közép-európai művészettel. A normalizáció időszaka ezt követően szinte teljes elszigetelődést hozott magával, ami gyökeresen változtatta meg a képzőművészet világát.

A Szlovák Nemzeti Galéria látogatói tehát egy tárlatról készült tárlatot tekinthetnek meg. A kurátorok hangsúlyozzák, hogy a kiállítás célja nem az, hogy rekonstruálja a 68-as biennálét, hanem szabadabb módon szeretne felelveníteni egy elfeledett művészettörténeti pillanatot. A kiállított alkotások többek között Stanislav Filko, Bartusz György, Miroslav Šutej, Adolf Frohner, Alena Kučerová, Gianni Pisani, Martial Raysse, Masuo Ikeda, Hiromi Akiyama és Naděžda Plíšková munkái szerepelnek.

Mikor és hol: A művészet, ami megmaradt (Umenie, ktoré zostalo) című tárlat augusztus 25-ig látogatható a Szlovák Nemzeti Galériában.

FELLÉP NÁLUNK AZ EGYIK LEGJOBB MAGYAR JAZZTROMBITÁS

A budapesti improvizatív zenei színtér egy egészen különleges zsenije ad nálunk koncertet. A jó hírt csak tetézi, hogy két egymást követő napon – ma és holnap este – két helyszínen is hallható lesz. Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző egyben, különböző formációival és önálló estjeivel bejárta már Európát, de ismerik őt a tengerentúlon is. Hozzánk önálló koncertestjével érkezik, mellyel a jazz, az elektronikus és a neoklasszikus zene vizein evez

Barabás Lőrinc emellett rendkívül szorgalmas és termékeny zenész. Zenekaraival és szólóelőadóként tizenkét albumot jelentetett meg 2007 óta. Csupán egy ízelítő zeneszerzői tevékenységéből: az elmúlt években két kortárs klasszikus zenei darabot is írt szimfonikus zenekarra (ez volt a 2019-es Metamorphosis, melyet a 2022-es Game követett). Új szólóalbumának minimalista, melankolikus darabjai Nils Frahm és Ólafur Arnalds neoklasszikus zenéjét idézik, míg kvartettjének legújabb, 2021-ben megjelent jazzalbuma inkább Miles Davis 1970-es évekbeli fúzióját és Erik Truffaz korai időszakát idézi.

Mikor és hol: április 18., csütörtök 20.00 – Pozsony, Nu Spirit Bar – belépő: elővételben 15 euró
április 19., péntek 21.00 – Dunaszerdahely, NFG klub – 9 euró, helyet foglalni a foglalas@nfgklub.org e-mail címen lehet

....és röviden:

Ismerjük meg jobban Márai Sándor és felesége, Lola életét. Ötvös Anna kassai történész, a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás kurátora lesz a Galántai Honismereti Múzeum vendége ma este. 

Április 18., csütörtökön 18:00 – Galántai Honismereti Múzeum – belépő: 2 euró 

Ne hagyjuk ki a Bohemian Betyarst. Ismét ellátogatnak hozzánk a magyar folklórt a punk elemeivel vegyítő betyárok, hogy pezsgő muzsikájukkal táncra perdítsék a közönséget: Dunaszerdahelyen találkozhatunk velünk.

Április 20., szombat 19.00 – Dunaszerdahely, Soul Hunter Music Club – belépő: elővételben 10 euró, a helyszínen 12 euró 

Érsekújvárban pedig a Gorlo Volka koncertezik. Az alter-pop-rockot játszó hazai zenekar a Béke

mozi Hollywood klubjában játszik szombat este. A formáció lírai power popként jellemzik zenéjét, és tavaly adta ki Titok című második nagylemezét.

Április 20., szombat 21.30 – Érsekújvár, Béke mozi 

Elevenítsük fel Dzseppetto mester és fából faragott bábuja történetét a kicsikkel. A tájainkon gyakran vendégszereplő Turay Ida Színház ezúttal Pinokkió című előadását hozza Komáromba. 

Április 21., vasárnap 17.00 – Komárom, Egressy Béni Városi Művelődési Központ – belépő: 14 euró

Miért megkerülhetetlen, hogy gyökeresen változtassunk a természethez fűződő viszonyunkon? Jordán Ferenc hálózatkutató biológus,, rendszerökológus lesz a Kikötő – Polgári Szalon vendége. A beszélgetés során kiderül, hogy reménykedhetünk-e a túlélésben: Jordán Tamást az emberiség végéről, a természet esélyéről, földi ökoszisztémáról és a jövőről Bödők Gergely történész kérdezi.

Április 24., szerda 18.00 – Komárom, Rév – Magyar Kultúra Háza – a belépőnek szánt adományokat jótékony célra ajánlják



 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?