Műtéttel eltávolítható

Péter jeligére: „Már két éve van szürke hályogom. Mindig azt hittem, hogy csak idős embereknek húzódhat hályog a szemükre. 53 éves vagyok, állandóan azon gondolkodom, mi okozhatta ezt nekem. Hogyan lehetne kikezelni?”

A szemlencse a szivárványhártya és a pupilla mögött helyezkedik el, az üvegtest elülső felszínének bemélyedésében. A sugártest vékony rostjaira van felfüggesztve. A lencse ereket nem tartalmaz, a csarnokvíz látja el tápanyagokkal és oxigénnel, ezért minden olyan folyamat, amely az anyagcseréjét befolyásolja, homályosodáshoz, vagyis szürkehályog kialakulásához vezet. Hetvenedik életév betöltése előtt anyagcserezavarok (cukorbetegség, a mellékpajzsmirigy rendszertelen működése), sugárzások, villámcsapás, áramütés, egyes vegyszerek, gyógyszerek okoznak szürke hályogot. Másodlagosan a szem gyulladásai, sérülései és daganatai következtében keletkezhet. Az időskori szürke hályog általában 60-70 éves korban keletkezik. A szürke hályog gyógyszeres kezelése mindeddig nem volt eredményes. A látást csak műtét segítségével lehet javítani. A látásélesség romlásának mértéke alapján határozzuk meg a műtét idejét. A műtéti eljárás lényege, hogy az eltávolított homályos szemlencse helyére speciális műlencse kerül, így a betegnek műtét után általában csak olvasáshoz van szüksége szemüvegre. A szemlencse eltávolítása ultrahangos eljárással történik. Egyes külföldi klinikákon lézer segítségével dolgoznak, de az a módszer jelenleg még nagyon költséges és kockázatos.

Mivel midkét műtéti eljárás után a szemlencse hátsó tokja megmarad, ezért a kései szövődmények ritkán fordulnak elő. A beteg már 2-3 héttel a műtét után hajolhat és könynyebb tárgyakat emelhet. Előfordulhat, hogy a már említett hátsó tok idővel megvastagodik, aminek következtében a látásélesség romlik. Ez a komplikáció egy további műtét vagy YAG-lézer segítségével kezelhető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?