Mozgóképek nyári tálalásban

A nyári uborkaszezon általában meglátszik a mozik műsorán is. Nem a forró évszak az az időszak, amelyre a nagy bemutatókat tervezik. A szabadtéri mozik programjainak összeállítói is szeretnének telt házat, ezért jórészt az előző időszak sikereiből igyekszenek összeállítani a műsorukat.

Doo Wop című francia mozgókép hősei zenei karrierről álmodoznakTermészetesen az ismert mozgóképek mellett újdonságok, premierfilmek is feltűnnek a vásznon, ezek azonban zömmel könnyed, nyári szórakoztató produkciók. Közülük ismertetünk néhányat.

Talán nem véletlenül időzítették Woody Allen új filmjének a Match Pointnak nyár elejére a bemutatóját. Ez ugyanis nem egy mélyre ásó, nagy odafigyelést igénylő opus, egy romantikus szerelmi dráma, amely akár egy ismeretlen rendező műhelyéből is kikerülhetett volna, annyira nem viseli magán a Woody Allen-jegyeket. Kellemes kétórás kikapcsolódás a kitűnő Scarlett Johanssonnal és a megnyerő Jonathan Rhys Meyersszel.

Szabadtéri nyári szórakozásnak kiváló a németek nagy kedvence, Til Schweiger rendezői debütje, a Mezítlábas szerelem. Ez a legendás, megunhatatlan Micsoda nő! német változata akar lenni, azzal a különbséggel, hogy a női főszereplő nem egy prostituált, hanem egy ideggyógyintézetben gondozott tizenkilenc éves lány.

Ha nagy bemutatókat nem is igazán terveznek nyárra, az idei kínálatban biztos van egy film, amelyért majd megrohamozzák a vetítőtermeket. Gore Verbinski újabb rendezői jelentkezéséről van szó, amely valójában egy korábbi sikerfilm szabad folytatása: a Karib-tenger kalózai 2. – Holtak kincse. Az előző epizódot, A fekete gyöngy átkát az utóbbi évek legjobb kalandfilmjének minősítették. Szakmai körökben is felfigyeltek rá, hiszen több díjra is jelölték, köztük a legrangosabb a főszereplő, Johnny Depp Oscar-jelölése volt a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A Karib-tenger kalózainak második része minden idők legsikeresebb nyitófilmje lett az amerikai mozikban: a bemutató utáni két nap alatt olyan magas volt a bevétele, hogy megdöntötte a Pókember 2002-es rekordját. Akárhol mutatták is be eddig, mindenütt tarolt.

Depp nem csak kalózkodni fog a nyáron, John Malkovich mellett ő játssza Laurence Dunmore 2004-ben készült The Libertine című opusának a főszerepét is. Stephen Frears rendező Mrs. Henderson bemutatja című vígjátékával holtversenyben Dunmore alkotása kapta a legtöbb jelölést, összesen nyolcat a 2005-ös Brit Független Filmdíjra; köztük a legjobb független film, a legjobb rendező és a legjobb színész kategóriában. Hogy a két független angol mozgókép közül melyik a jobb, hamarosan eldönthetjük, ugyanis Frears új munkája is a nyári bemutatók között van. Aki látta Gyönyörű mocsokságok című megdöbbentő képsorokban tobzódó krimijét, amelyben egy emberi testrészektől eldugult szállodai vécélefolyó indítja el a bonyodalmakat, bizonyára a Mrs. Henderson bemutatja című munkáját se hagyja ki. A megtörtént eseményeket feldolgozó Frears-opus a londoni Windmill Színházról szól, amely mezítelen testek szerepeltetésével akarja elkerülni, hogy műsorát a cenzúra megnyirbálja.

Colin Farrell rajongóinak kedveznek a nyári újdonságok. Az ifjú színészt két mozgóképben is láthatjuk, Robert Towne Ask the Dust című romantikus drámájában, valamint az Aviator rendezőjének legújabb munkájában, a Miami Vice című amerikai akciófilmben.

Christopher Reeve balesete után a legyőzhetetlen hős, Superman hosszú időre eltűnt a mozivászonról. Most azonban Bryan Singer rendezőnek köszönhetően visszatér a Superman visszatér című epizódban, amelyben belevág különös élete talán legnagyobb kalandjába, mely az óceán mélyétől az űr távoli sötétjéig vezeti. S ismét megküzd az emberiségért és egy nőért. A főszerepet Kevin Spacey alakítja.

Az autóversenyek világát és a maffia-, illetve az alvilági történeteket kedvelők bizonyára jól szórakoznak majd Justin Lin rendező Halálos iramban: Tokiói hajsza című akciófilmjén, melynek főszereplője, Sean Boswell Tokióban állomásozó katonatiszt apjához költözik. Az idegen országban teljesen kívülállónak érzi magát a szokatlan szokások és ismeretlen törvények között. Ám aztán eljut az autóversenyzők világába, s az élete teljesen felpörög. Ha már az autóversenyzésnél tartunk, említsük meg a nyár animációs filmkínálatát, a hihetetlen technikai effektusokkal készült Verdákat, mely a beszélő autók világába vezeti el a nézőt.

Komorabb a Tótumfaktum című film valósága. Bent Hamer rendező Charles Bukowski önéletrajzi novellája alapján forgatta ezt a filmdrámát, amelynek hőse, „Henry Chinaski Los Angelesben bolyongva olyan alkalmi munkákból próbálja fenntartani magát, melyek nem zavarják sem szenvedélyeinek gyakorlásában – nők, pia, szerencsejáték –, sem pedig valódi hivatásában, az írásban.” A szókimondó írót Matt Dillon alakítja.

Isabel Coixet rendezése, A szavak titkos élete című spanyol filmdráma is mély érzelmekről szól, arról, hogy van egy „elszigetelt pont az óceán közepén, egy olajfúró torony, ahol csak férfiak dolgoznak, és ahol sok baleset történik. Egy rejtélyes, magányos nőt (Sarah Polley), aki múltját próbálja felejteni, visznek a toronyba, hogy gondját viselje egy megvakult férfinak (Tim Robbins).”

A Doo Wop zenei stílust ismerhetjük meg David Lanzmann francia rendező Párizsban játszódó, a zenei karrierről álmodozók világába kalauzoló Doo Wop című filmdrámájából. A horror kedvelőinek is tartogatnak csemegét a nyárra. Alexandre Aja filmje, a Sziklák szeme egy család viszonytagságait mutatja be. A család egy kirándulás során eltéved a sivatagban, ahol genetikailag módosult, vérre éhes kannibálokkal kerülnek szemtől szembe. A Sziklák szeme „kellemes” borzongást hoz a nyári rekkenő hőségbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?