Monsieur Madame

Párizs. Anton Prinner (1902-1983), a magyar avantgarde képzőművészet egyik legkülönösebb, Franciaországban élt alakjának Les Sables d’Olonne-ban nyílt kiállításáról közölt méltatást a Le Monde című párizsi napilap.

Párizs. Anton Prinner (1902-1983), a magyar avantgarde képzőművészet egyik legkülönösebb, Franciaországban élt alakjának Les Sables d’Olonne-ban nyílt kiállításáról közölt méltatást a Le Monde című párizsi napilap. A Budapesten született Prinner Anna copfos lányként 1927-ben érkezett Párizsba, ahol műveinek nagy részét alkotta, s nem sokkal halála előtt Antonina néven került kórházba. A fennmaradt fotók és anekdoták alapján ugyanakkor Franciaországban férfiként öltözködött, egyik legjobb barátja, Pablo Picasso csak Monsieur Madame-nak szólította, s a művészettörténet is Antonként tartja számon. Műveiből – amelyek közül elsősorban az 1932 és 1937 közötti konstruktivista korszakában született alkotások ismertek – először nyílt retrospektív kiállítás. E rövid időszaknak a rézkarcait és domborműveit a spirál, a rombusz, az egymásba fonódó háromszögek, valamint a fekete, a fehér és a szürke színek egymásba játszása határozza meg, amelyeket olyan kiválóan kezelt a művész, hogy az alkotások Moholy-Nagy László fotóit idézik – véli a Le Monde kritikusa. Philippe Dagen emlékeztet: a nyomorban élő Prinner rézlemez helyett olcsó kartonlapot használt, s a „papírkarc formáját tökéletességig fejlesztette és virtuóz módon használta”. A figuratív rajzokkal és szobrászattal 1937-től próbálkozott: stilizált aktokat, lámpákat és kakasokat, szürreális és a háború hatása alatt kegyetlen expresszionista műveket alkotott. Picassóval 1942-ben találkozott, aki szinte egyedüliként érdeklődött az egyre különösebbé váló, szimbolizmussal, okkultizmussal és ezoterizmussal foglalkozó Prinner iránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?