Monoszlóy-szövegek nyakában ülve

Pozsony. Monoszlóy Dezső, a Bécsben élő magyar író, költő, műfordító volt a vendége a napokban a Pozsonyi páholynak, a Magyar Intézet és a Szlovákia Magyar ĺrók Társasága közös rendezvénysorozatának. Monoszlóy Dezső, aki decemberben ünnepelte 80.

Pozsony. Monoszlóy Dezső, a Bécsben élő magyar író, költő, műfordító volt a vendége a napokban a Pozsonyi páholynak, a Magyar Intézet és a Szlovákia Magyar ĺrók Társasága közös rendezvénysorozatának. Monoszlóy Dezső, aki decemberben ünnepelte 80. születésnapját, friss kitüntetettként érkezett Pozsonyba: a magyar kultúra napján Márai-díjjal tüntette ki Hiller István magyar kulturális miniszter. A Pozsonyi páholyban az ünnepelt az irodalom helyett szívesebben terelte a szót kedvencére, Pilimpici nevű macskájára, aki miatt manapság már nem utazik túl messzire. Az irodalom témakörében annyit azért elárult, hogy az újabb magyar irodalomról szóló írásait 3000 oldalas kézirata őrzi.

Monoszlóy Dezső eseményekben, fordulatokban bővelkedő élete és művekben gazdag munkássága (köteteinek hosszú listája helyett talán az is sokat jelez, hogy szinte valamennyi hazai magyar kiadónál jelent meg könyve) több Pozsonyi páholy témájául szolgálhatna, így az est házigazdái sem vállalkozhattak az életmű aprólékos ismertetésére, értékelésére. Ardamica Zorán, aki Monoszlóynak a Gutaütöttek balladája című művét fordította szlovákra, a fordítás során szerzett tapasztalatait, „Monoszlóy-élményeit” osztotta meg a közönséggel. Csanda Gábor irodalomtörténész, szerkesztő, az életmű egyik legavatottabb ismerője (adósa még az olvasóknak egy Monoszlóy-monográfiával, de remélhetőleg idővel törleszti adósságát) köszöntőjében – az író műveiből vett idézetekkel – Monoszlóy írói világképét, ars poeticáját is érzékletesen tolmácsolta. „Az az igazság, hogy ott ülök a Monoszlóy-szövegek nyakában, ott ülnek mind az olvasói, felültek neki” – mondta egyebek közt köszöntőjében. Ez a „felültetés” persze azon esetek közé tartozik, amelyet az olvasók kifejezetten jó néven vesznek. Azoknak, akik már ott ülnek a Monoszlóy-szövegek nyakában, és azoknak is, akik csak ezután készülnek felülni rá, bizonyára jó hír, hogy a NAP Kiadónál előkészületben van Monoszlóy verseskötete, az AB-ART pedig az életműsorozat megjelentetését tervezi. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?