Moldáv-román közös siker

Románia még nem tagja az Európai Uniónak, de az öreg kontinens slágerlistáin már bemutatkozott. 2002 végén indult hódító útjára Monica és Gabriela Irimia duója, a The Cheeky Girls, az elmúlt hetekben pedig a három román fiú alkotta O-Zone hódította meg Európát.

Ha azonban Románia új sztárcsapatának neveznénk a triót, a Moldáv Köztársaság rögtön tiltakozna. Azért, mivel a srácoknak csupán az anyanyelvük román, amúgy Moldovából származnak. A helyzet sok vita alapját képezi, ugyanis mindkét ország a sajátjának tekinti őket.

A Dan Balan, Radu Sirbu és Arsenie Toderas alkotta trió pályafutása 1999 őszén indult. Nem sokkal később úgy döntöttek, hogy szűkebb pátriájukat elhagyva az anyaországban, Romániában próbálnak szerencsét, mivel a román piac jóval nagyobb. A Media Services nevű kiadó 2002-ben jelentette meg első lemezüket Number 1 címmel. A srácok a DiscO-Zone címet viselő második albumukkal és az erről kimásolt Dragostea din tei című dallal mára teljesen maguk alá gyűrték a két zenepiacot.

Az O-Zone Olaszországon keresztül hódította meg Európát. A Dragostea din tei című felvételre felfigyelt az olasz Haiducii nevű duó énekese, Paula Mitrache, aki repertoárjára tűzte a dalt. 2004 elején a slágerlisták élére került vele. Közben a felvétel eredeti változata is slágerré vált Olaszországban. Ezután Franciaország, Belgium, Németország, Spanyolország, Ausztria, Svájc és a legfontosabb európai piac, Anglia slágerlistáit is meghódította, valamint a volt szocialista országokban is sláger vált belőle.

A közelmúltban írt a fiúkról az orosz Moszkovszkij Komszomolec című lap, a cikk Romániában és Moldovában egyaránt nagy felháborodást váltott ki. “Az O-Zone együttest nevezhetjük nemzeti büszkeségünknek, mert a miénk. A fiúk a Moldáv Köztársaságból származnak, folyékonyan beszélnek oroszul, így méltán tekinthetjük őket a t.A.T.u. férfi kiadásának” – olvashattuk. Dan az említett lapban a következőket nyilatkozta: „A moldáv piac, szemben a románnal érdekesebb és értékesebb. Nálunk több kultúra keveredik. Átvettünk valamit Romániától, Ukrajnától, Oroszországtól, és ott van a saját népművészetünk is. Romániában a helyzet unalmas. A dance banális, a rock pedig egész egyszerűen nem is létezik. Mindenki a nyugatot majmolja.” Nyilatkozata természetesen kiváltotta a romániai emberek haragját, akik ennek ellenére továbbra is sajátjukként tekintenek a csapatra. (music pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?