Modern dizájn és minőségi zene

A modern architektúra és dizájn, de legfőképp a minőségi zene jegyében fog zajlani a Konvergencie (Konvergenciák) 2006 nevű nemzetközi kamarazenei fesztivál, amelynek programjában klasszikus és kortárs zeneművek egyaránt szerepelnek, s amelynek hetedik évfolyama holnap kezdődik Pozsonyban.

Vladimír Mendelssohn, Robert Cohen és Jozef Lupták egy korábbi Konvergenciák-koncertenJozef Lupták, a jeles szlovák csellóművész, a fesztivál alapítója és művészeti igazgatója derűlátó, mivel a Konvergenciák az elmúlt évek folyamán kimagasló pozíciót vívott ki magának a hazai zenei életben, és Pozsonyon kívül az ország egyre több városa mutat érdeklődést a fesztivál hangversenyei iránt, évről évre növekszik a kihelyezett helyszínek, a „vándorló hangversenyek” száma. Túlzás lenne természetesen azt állítani, hogy ezek a koncertek tömegeket vonzanak, de az évek folyamán kialakult a maga lelkes közönsége. Ez bizonyára annak is köszönhető, hogy a fesztiválon évről évre kiváló hazai és külföldi muzsikusokat láthat-hallhat a közönség. Az idei évfolyam újdonságai közé tartozik, hogy megváltozik a koncertek helyszíne: mivel a fesztivál eddigi helyszínét, a klarisszák hangversenytermét felújítják, a szervezők kénytelenek voltak új helyet keresni. A szükségből végül, úgy tűnik, erényt kovácsolhatnak, hiszen Jozef Lupták szerint az idei koncertek zömének otthont adó Design Factory (az autóbuszállomás közelében található Centrum Bottova) rendhagyó, ugyanakkor vonzó és méltó helye lesz a Konvergenciáknak. Rendhagyó lesz a holnapi nyitó koncert is, igaz, nem a helyszín révén. A Prímási palota Tükörtermében 19 órától kezdődik a Celo Coloseum – az egyedülálló projekt olyasmit kínál, amire ritkán akad példa: nyolc csellóművész muzsikál együtt, az angol Robert Cohen, a cseh Vladan Kočí, a magyar Mérei Tamás, valamint Szlovákia képviseletében Jozef Lupták, Eugen Prochác, Ladislav Szathmáry, Ján Slávik és Andrej Gál. A hangverseny egyben tisztelgés is lesz Rajter Lajos centenáriuma előtt, a muzsikusok előadásában a 100 éve született zeneszerző-karmester nyolc csellóra írt két zeneműve is elhangzik.

Pénteken 18 órától már a Design Factory falai között lehet részese a közönség A kamarazene pozsonyi éjszakájának, amely a fesztivál egyik legkedveltebb programjává vált az eltelt évek során. Minikoncertek formájában ezúttal is üdítő, különböző zenei stílusokat elegyítő koktélt kevertek a szervezők. Az estet a Pozsonyi Harsonakvartett nyitja, majd Ivan Šiller és Andrea Mudroňová zongoraduója folytatja. Jozef Lupták és hajdani tanára, Robert Cohen csellóduójához a Bartók Circle kvintett csatlakozik. A koncertek sorát a főváros zenei tradícióját sajátosan egyesítő Požoň Sentimentál zárja. Szombaton 19 órától egy új szlovák zenei formáció, a Bashavel, valamint az ír Puck Fair ad koncertet. Közös nevezőjük a népzene, ugyanis mindkét együttes muzsikájának ez a kiindulópontja.

250/150/50 címmel vasárnap 19 órától Mozart, Sosztakovics és Vladimír Godár idei jubileuma előtt tiszteleg a Konvergenciák 2006. Műveikből Igor Karško és Jana Karšková (hegedű, Svájc) Simon Tandree (brácsa, USA) Jozef Lupták, valamint Skuta Nóra és Skuta Miklós (zongora) adnak elő. Vasárnap 21.30-kor a minimál zene jegyében a Veni ensemble különleges élményt ígérő koncertje zárja a fesztivált Make love not art címmel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?