Mit olvas? Molnár Miriam

<p>Mit&nbsp;olvas? Molnár Miriam, New Yorkban élő publicista</p>

Önkritikával kezdem: amikor először hallottam Chimamanda Ngozi Adichie Americanah című könyvéről, úgy gondoltam, nem nekem való. Az utóbbi években csak ritkán fordul már elő, hogy egy regény olyan irodalmi élményt nyújt, hogy ne érezném elpocsékoltnak a rá szánt értékes időt. Kivételek persze vannak. Ann Patchett vagy Elizabeth Gilbert legutóbbi regényeit örömmel olvastam, és ajánlottam másoknak is.Az Americanah megjelenése utáni pozitív kritikák ellenére, évekkel később, idén döntöttem úgy, hogy itt az ideje közelebbről is szemügyre venni ezt a szöveget, egyrészt mert bekerült polgármesteri hivatalunk egy olvasásra buzdító kampánya öt könyve közé, és mert Chima­manda Ngozi Adichie fel-fel bukkant rádióműsorokban vicces és provokálóan igazmondó stílusával. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"272363","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"282"}}]] Egy márciusi csütörtök este kézbe vettem, és amíg be nem fejeztem, csak akkor tettem le, ha tényleg nem volt más választásom. A könyv érzelmi-szerelmi vonala kicsit csiszolatlan. Nem egészen hiteles számomra, hogy hősünk, egy fiatal hölgy, aki Nigériából indul el az USA-ba, hosszú megpróbáltatások árán megszerzett státuszát, jól fizető munkáját, szerető barátját, saját lakását stb. egyszer csak – különösebb ok nélkül – elcserélné, egy bizonytalan nigériai magányos életre. De nem ez a könyv lényege. Mint ahogy néha a fokhagyma miatt esszük a lángost, ez a regény a humora, sajátos kétnyelvűsége, briliáns megfigyelései miatt lett közkedvelt. Sokat tanultam belőle, sokat nevettem rajta, és sokat gondolkodtam általa. Ennél jobb időtöltés nem is kell. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?