Mit olvas L. Varga Péter irodalomtörténész?

esterházy

„Minden mai regényben van egy önmagába visszaforduló Moebius-szalag. A Duna is egy Moebius-szalag.” – írja Esterházy Péter Hahn-Hahn grófnő pillantása című regényéhez írt munkanaplójában.

Én éppen az erről a nevezetes pillantásról szóló Esterházy-regényt olvasom újra, „lefelé a Dunán”, haladok Esterházy „bérelt utazójával” a fekete-erdei forrástól egészen a torkolatig. Közép-Európa-regény, a köztesség regénye, rendszerváltás utáni, posztmonarchikus vízió, amelyben bár fölül az utazó (a történetnek), azért a víz az úr. A Duna Moebius-szalaga testesíti meg azt a talán létező, talán sosem létezett mesét, amely összeköti Európa különböző, nyugattól keletig ívelő térségeit, e térségek népeit, népeik történelmét, történelmük hol súlyos, hol könnyedebbnek bizonyuló terheit és mindazt a tapasztalatot, ami a történelmi események lefolyásának következményeképp keletkezik. 

Finoman sokrétű mű, az ezzel egy időben írt Hrabal könyvéhez képest azonban sokkalta olvashatóbb, ha tetszik, olvasmányosabb, befogadhatóbb – és nem utolsósorban rétegzettebb. 

„Ki vagyok én? – ez az a kérdés, amit Utazó nem tesz föl. Hová tartok?, ezt se.” Sőt azt sem, mi a Duna. Mégis, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, ha a szóban forgó grófnő félszemű is, nem csupán feltár, de az örvények mélyére is lehatol. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?