Miró kutyáinak tappancsai

<p>A Pozsonyi Városi Galéria legújabb, Joan Miró grafikai műhelyei című, március 23-ig látható kiállításán a katalán festőművész, grafikus és szobrász szellemisége, valamint Mallorca színei és ízei érintik meg a látogatót.</p>

A művész ezen a szívéhez nagyon közel álló szigeten építette ki műhelyeit, amelyekben a mai napig tehetséges művészek kapnak lehetőséget arra, hogy alkotásaikkal megidézzék a mestert. A Joan Miró grafikai műhelyei című vándorkiállítás a Joan Miró Alapítvány (Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca), valamint a Baleári Tanulmányok Intézete (Institut d’Estudis Balearics) szervezésében született meg. Miró Palma de Mallorca-i műhelyeiben 1994-től, vagyis attól kezdve, hogy azokat megnyitották a nyilvánosság előtt, alkotóműhelyeket rendeznek. Az ide meghívott művészek olyan műveket hoznak létre, amelyek üzenete a szigethez vagy a világhírű katalán művészhez kötődik. Alkotásaikból válogatva rendeztek egy kiállítás, melyet 2013 őszén a Ljubljanai Nemzetközi Grafikai Biennálén mutattak be. Mivel ott nagy sikert aratott, úgy döntöttek, az anyagot vándoroltatni fogják. Ljubljana után a bécsi Cervantes Intézetben volt látható. Pozsonyból a prágai Cervantes Intézetbe viszik, ahonnan Szófiába, végül pedig Zágrábba utaztatják. Ahogy Elvira Cámara, az alapítvány elnöke és a kiállítás kurátora a pozsonyi megnyitón elmondta: az alapos gonddal megrendezett tárlaton öt projekt kapott helyet. Ezeket részben kronológiai, részben tematikai elgondolás alapján rendezték egységbe. Kifejtette, bemutatják a Miró-alkotóműhelyben készült első alkotást, valamint a legutóbbi műhely résztvevőjének munkáját is. A legkorábbi és a legkésőbbi művet együtt szemlélve a látogató képet formálhat a grafikai technikák fejlődéséről is. A kiállítás témabeli fő motívuma a bezártság és a nyitás. Kitűnő példája e témának Patricia Gómez és Maria Jesús González alkotása, amelyet egy egykor börtönnek használt régi épület belső tere ihletett. Művük két részből áll. A Habeas című fotósorozatból, melynek felvételei az üres cellákban készültek. Ezek a múlt terhét és azt a felszabadulást is érzékeltetik, amit az hozott magával, hogy az épület elvesztette a funkcióját. A mű másik része egy talajra terített, kb. tíz méter hosszú grafikai tekercs, amely autentikus művészi levonata a fotókon látható épület belső világának. Fekete vászonnal befedtek egy részt a börtönfolyosók falán, és beborítottak néhány cellaajtót. A lefejtett vászonra átmásolódott a bezártság bástyájának valós közege – a vakolat és az ajtók mintázata –, ami izgalmas grafikai felületet hozott létre. A mű címe: Holtidő. Miró Els Gossos (Kutyák) című illusztrációjának három változatával van jelen a kiállításon. Elvira Cámara az alkotás címének eredetét felfedve érdekes sztorit mesélt el a megnyitón. Miután a művész elkészült az illusztráció néhány darabjával, kitette őket a szabadba száradni. A festék, mivel valami édes összetevőt tartalmazott, odacsalogatott néhány kóbor kutyát. Az ebek nyalogatták a képet, s rajta hagyták tappancsaik nyomát. Miró nem dobta ki a megtaposott alkotást, a véletlent elfogadta a mű részeként.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?