Mire jó a füldiagnosztika?

A fülkagyló is reagál a belső szervek megbetegedéseire: megváltozik a bőr színe, apró seb, pigmentfolt, parányi csomó keletkezik rajta – jelzi a betegség helyét. Minden egyes testrésznek és szervnek „bérelt” helye van ugyanis a fülkagylón.

A fülkagyló is reagál a belső szervek megbetegedéseire: megváltozik a bőr színe, apró seb, pigmentfolt, parányi csomó keletkezik rajta – jelzi a betegség helyét. Minden egyes testrésznek és szervnek „bérelt” helye van ugyanis a fülkagylón. Az orvostudomány mintegy kétszáz ilyen pontot ismer, de nem árt, ha a laikus is tud néhányról. Elsősegélynyújtáshoz bőven elegendő egytucatnyi pont helyének ismerete.

Először is a fülkagyló felszínét simítsuk végig, a hallójárat fölött kezdődő csiga csavarodásának irányában – ötször-hatszor, kezdve a fül közepétől, majd felfelé haladva, végül lefelé, a fülcimpa felé. Ezután a fülkagylót mindkét oldalról három-négy ujjunkkal megfogjuk, addig „gyűrjük”, míg kissé kivörösödik, és felmelegszik. Csak ezután szabad hozzáfogni az ábrán látható reflexpontok és területek – zónák – masszírozásához.

1. zóna

Körkörös mozdulatokkal, ujjainkkal morzsolgatva, külső felszínét kissé megnyomkodva kell masszírozni a fülcimpát szájüreggyulladás, fogfájás, rövidlátás, zöldhályog, álmatlanság és ingerlékenysét esetén.

2. zóna

Ugyanezeket a masszírozási módszereket alkalmazzuk a csigánál is különféle gyulladások – torokgyulladás, magas vérnyomás, magas láz és veseműködési zavar esetén.

3. zóna

Szív- és érrendszeri megbetegedések, emésztési zavarok, vér- és bőrbetegségek esetén a csiga alját kell masszírozni.

4. zóna

Nyakcsigolya-sérülés vagy -megbetegedés esetén ezt a zónát masszírozzuk, ha pedig a hátcsigolyát érte károsodás, az 5. és 2. zónát. A gerincoszlop derék- és keresztcsont tájéki fájdalma esetén az 5. és 3. zónát.

6. zóna

Isiász, a lábízületek, a lábfej fájdalma esetén kell alkalmazni.

7. zóna

A rajzon megjelölt „c” pont masszázsa ajánlatos ülőideggyulladás, gyomorfekély, nyombélfekély, epekőbántalmak, a szív ischaemiás megbetegedése, érgörcs és bronchiális asztma esetén.

8. zóna

Magas vérnyomás, epilepszia, emésztőszervi megbetegedések. Az „a” pont masszázsa csillapítja a háromosztatú arcideg fájdalmát, a fogfájást. Köhögés és szédülés megszüntetésére is alkalmas.

9. zóna

Hasnyálmirigy, epehólyaggyulladás és májbetegségben szenvedők panaszait enyhíti.

10. zóna

Szívdobogás, szívaritmia, tüdőbetegség, heveny és krónikus légcsőhurut esetén hoz megkönnyebbülést. A szívnek a „d” pont felel meg. Ennek a pontnak a masszírozásával helyreáll a magas és az alacsony vérnyomásban szenvedők értónusa. A „g” pont az allergia esetén hatásos.

11. zóna

Emlőgyulladás.

12. zóna

Arcüreggyulladás.

13. zóna

Alvászavar, migrén, agyrázkódás, hasi fájdalmak, fülzúgás esetén masszírozzuk a hallójáratot.

A fülkagyló masszázsa naponta kétszer-háromszor ajánlatos: reggeli torna előtt, napközben és lefekvés előtt egy-két órával a fáradtság enyhítésére, az elalvás megkönnyítésére. Egyenletesen masszírozzuk a fül egész felszínét, külső oldalát és a fül mögötti területeket, s közben lélegezzünk mélyeket. Kellemes melegséget fogunk érezni. (AZ)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?