Mindent vitt a Kaliforniai álom

Los Angeles. A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett a 74.

Los Angeles. A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett a 74. Golden Globe-gála nagy nyertese: a film mind a hét jelölését díjra váltotta és rekordot ért el a helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban megren-dezett díjátadón.

Chazelle filmjében Emma Stone és Ryan Gosling szerelmespárt alakít, akik pályakezdőként próbálnak befutni Hollywoodban. Gosling és Stone is Golden Globe-díjas lett a vígjáték vagy musical kategória színészi mezőnyében. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók a Kaliforniai álom rendező-forgatókönyvíróját, a film zenéjét és a produkcióban elhangzó City of Love című dalt is díjazták. A legjobb musicalnek járó Aranyglóbuszt átvevő Fred Berger producer elismerte, hogy voltak kétségek a musical műfaját megújító film sikerével kapcsolatban, hiszen ez a zsáner a negyvenes években élte a fénykorát. Berger megköszönte a produkció támogatóinak, hogy sutba vágták a kételyeiket, és az alkotókkal együtt „a mélybe vetették magukat egy szikláról, hogy elkészülhessen a film”. Damien Chazelle pedig felidézte: hat évig dolgozott alkotótársaival a zenés film szkriptjén, mielőtt lehetőséget kapott volna arra, hogy leforgassa a produkciót.

A papírforma érvényesült a legjobb dráma díjának átadásakor is: az idei díjszezon nagy esélyeseként emlegetett Holdfény kapta a Golden Globe-ot, amely egy Miami környékén felnövő fekete, szegény, meleg fiú élettörténetét kíséri végig. A kis költségvetésű alkotás forgatókönyve Tarell Alvin McCraney színdarabjából készült, a film egyik producere Brad Pitt cége, a Plan B volt. A filmdrámák kategóriájában a tudósítótestület az Elle című thriller francia sztárjának, Isabelle Huppert-nek és A régi város főszerepét alakító Casey Afflecknek ítélte oda a színészi díjat. A Paul Verhoeven rendezésében forgatott Elle az idegen nyelvű filmek mezőnyében is elnyerte a trófeát (ezt tavaly a Saul fia érdemelt ki).

A legjobb női mellékszereplő díját az 51 éves Viola Davis kapta a Fences című filmben nyújtott alakításáért, Aaron Taylor-Jonson pedig az Éjszakai ragadozók című filmért vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. A legjobb animációs filmnek járó Aranyglóbuszt a Zootropolis – Állati nagy balhé alkotói vihették haza. A televíziós kategóriákban az Atlanta és a The Crown című sorozatot, valamint az American Crime Story – Az O. J. Simpson-ügy című minisorozatot méltatták Aranyglóbusszal a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók. Szervezetük, a mintegy száz tagot számláló HFPA összesen 26 kategóriában díjazta a filmes és televíziós produkciókat és alkotóikat.

A Golden Globe-gálát a filmes díjszezon legnagyobb nézettséget vonzó műsorai között tartják számon, a rendezvényt az Oscar előszobájaként is emlegetik. Nemcsak a díjak tekintetében iránymutató, hanem azt is jelzi, milyen közéleti, társadalmi kérdések foglalkoztatják a filmes világot – ezek a témák nagy valószínűséggel visszaköszönnek majd az amerikai filmakadémia február 26-ai gáláján is. Vasárnap este Hollywoodban Donald Trump került terítékre – alig két hét van hátra a megválasztott amerikai elnöki beiktatásáig. Jimmy Fallon műsorvezető már bevezetőjében megadta a jelet: a Golden Globe-díjátadót azon kevés helyek egyikének nevezte Amerikában, ahol még számít a nép szavazattöbbsége (ezzel arra célzott, hogy az elektori szavazattöbbséget figyelembe vevő amerikai választási rendszer miatt hiába kapott a demokrata Hillary Clinton több millió állampolgári vokssal többet, mégis a republikánus Trump nyerte a választást). Később Hugh Laurie – akit a The Night Manager című tévésorozat mellékszereplőjeként díjaztak – azzal viccelődött, hogy ez az utolsó Golden Globe-gála, hiszen a díjakat odaítélő szervezet, a Hollywood Foreign Press Association nevében benne van, hogy „Hollywood”, „külföldi” és „sajtó”. Az ő gondolatát folytatta a nyolcszoros Golden Globe-díjas Meryl Streep a Cecil B. DeMille-életműdíját átvéve. Hollywood sztárjaihoz fordulva arra kérte őket, hogy ünnepeljék és védjék meg a másságot: „Hollywoodban hemzsegnek a kívülállók és a külföldiek, és ha kirúgjuk őket, nem lesz mit nézni a futballon és a vegyes harcművészeteken kívül, az pedig nem művészet” – mondta egyebek mellett a színésznő, akit állva tapsolt meg a közönség. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?