Minden végzet nehéz

A hatvanhárom éves Harry Sanborn (Jack Nicholson) megrögzött agglegény, aki korát meghazudtoló frissességgel hajkurássza a fiatal nőket. Való igaz, a jó modorú és kedves Harrynek még mindig óriási sikere van a szebbik nemnél.

A hatvanhárom éves Harry Sanborn (Jack Nicholson) megrögzött agglegény, aki korát meghazudtoló frissességgel hajkurássza a fiatal nőket. Való igaz, a jó modorú és kedves Harrynek még mindig óriási sikere van a szebbik nemnél. Legújabb hódítása a bájos Marin (Amanda Peet), akivel éppen egy romantikus hétvégét kíván eltölteni a lány édesanyjának tengerparti nyaralójában. Váratlanul betoppan azonban a mama, az elvált drámaírónő, Erica (Diane Keaton), s mintha mindez még nem lenne elég, főhősünk az esti szerelmi légyott előtt szívinfarktust kap. Az orvos (Keanu Reeves) tanácsára néhány napig pihennie kell, és nem hagyhatja el a csodálatos tengerparti házikót. ĺgy aztán az idősödő bonviván és a még mindig nagyon csinos háziasszony a kezdeti ellenszenv ellenére azon kapják magukat, hogy vonzódnak egymáshoz. Persze ezzel még koránt sincs vége a történetnek, ugyanis Harry a felépülését követően visszatér New Yorkba, és csak jóval később ébred rá, hogy beleszeretett Ericába.

Nancy Meyers sikeres amerikai forgatókönyvíró, aki a kilencvenes évek végén a rendezéssel is megpróbálkozott. Munkássága során mindig is szívesen boncolgatta a férfi és női nem egymáshoz való viszonyát, és a Minden végzet nehéz (Something’s Gotta Give) című legfrissebb filmjében sem tesz másként.

Meyers már a forgatókönyve megírása előtt jól tudta, hogy kikre bízza majd a főszerepeket. Harry Sanborn, illetve Erica Barry szerepében Nicholsont és Keatont képzelte el, a két főszerepet egyenesen rájuk szabta. Filmjének erőssége éppen ebben rejlik, okosabban nem is választhatott volna. Mi pedig élvezettel figyelhetjük Diane Keaton brillírozását a neurotikus drámaírónő szerepében, a szoknyavadász Nicholson pedig szinte a szemünk láttára változik át érzékeny, szerelmes férfivá. Főhőseink egyenesen lubickolnak a szerepükben, és a mozi legjobb jelenetei természetesen éppen azok, amikor egyszerre vannak jelen a filmvásznon. S bár a mellékszerepekben is kitűnő színészeket – Frances McDormand, Keanu Reeves, Paul Michael Glaser – láthatunk, nekik nemigen van lehetőségük bizonyítani. Meyers ugyanis elhanyagolta őket, nem figyelt oda eléggé szerepeik karakterére.

A Minden végzet nehéz romantikus komédia a jól ismert zsáner keretei között mozog. Nancy Meyers megtartja a klasszikus zsánersablont, újat nemigen visz a filmjébe. Szerencsére azonban rendkívül szórakoztatóan ír, és a dialógusai egyenesen lenyűgözők. Igaz, mindez nem mondható el az egész filmről. Munkája sajnos mindinkább veszít a lendületéből, és a film utolsó harmada már jobbára sikeres és kevésbé sikeres epizódokból tevődik össze.

A Minden végzet nehéz című komédia persze elsősorban Jack Nicholson és Diane Keaton filmje, nekik köszönhetően válik kellemesen szórakoztató és szellemes produkcióvá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?