Miheztartás végett – szigorúan komoly

1. Semminémű férfiúnak sem szabad a háztól elmenni se korcsmába, se pálinkaházba, se serházba, egyszóval sehová sem, hanem amit akar, azt feleségétől kérje ki, amint ez illendő s méltó dolog is.
2.

1. Semminémű férfiúnak sem szabad a háztól elmenni se korcsmába, se pálinkaházba, se serházba, egyszóval sehová sem, hanem amit akar, azt feleségétől kérje ki, amint ez illendő s méltó dolog is.

2. Ha valahol pénzt nyer, vagy valamiből pénzt keres, azt azontúl a feleségének kezébe adja, és semmit tőle el ne titkoljon.

3. Ha nadrágja, csizmája talpa vagy dolmánya ujja szakad, azt a feleségének nagy alázatossággal bémutassa, és ennek helyreállítására tőle pénzt kolduljon. És ha tőle valamit nyér, azért kezét mély térdhajtással megcsókolni el ne felejtse, hogy a pirongatóriumot meg ne érdemelje.

4. A feleségnek semmit szemére ne hányjon, sőt azon igyekezzék, hogy éppen meg ne haragítsa, hanem mindenben kedvét keresse.

5. Tartozik a férfiú téli időben korán felkelni és béfűteni, azután a feleségének az ingét mind a két oldalról megmelegíteni, reájaadni, és szép gyengén az ágyból kiemelni, hogy az álmos asszonyka meg ne botoljék, vagy az ágyból ki ne essék.

6. Köteles a férfiú az asszonykát kellemetesképpen megmosdatni, felöltöztetni, főkötőjét feltenni, hogy maga ne fáradjon.

7. Ha ez megvan, az ágyat megvetni, szobát kiseperni, és mindent jó rendbe rakosgatni.

8. Az asszonykának fölöstöke már készen! Meleg leves, kávé, csokoládé, vagy ha mást parancsolt volna, melyet az ura tálcán s tányéron feltégyen néki.

9. A finum ebédre minden szorgalmatosságát fordítsa, hogy attól is az asszonykának feje ne fájjon. És ha parancsol tokajit, burgondit, spanyolt vagy kínai bort, az azontúl kezénél legyen, hogy az apetitusa meg ne vesztegetődjék. És ha valami mindezekből megmaradna, tehát tartozik a feleségét instálni, hogy ezt magához vehesse nagy szemérmetességgel.

10. Ha az asszonyka torba, paszitába vagy lakodalomba hívattatik, tehát tartozik néki az ura ottan udvarolni.

11. Ha az asztaltól felkeltek, az asszonyka a mulatságban ottmarad, az ura pedig egyben hazasiessen, és addig otthon asztalt, padot, tálat, tányérat és effélét tisztán megmosson. Midőn gondolja, hogy már ideje volna, utánamenjen, és szövétnyeggel vagy lámpással hazakísérje.

(Folytatjuk)

Kónyi János: Az asszonyoknak igazságok és privilégiumok (1782)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?