Middlemist Red – ritka szép virágok

<p>Ismét felcsillant a remény, hogy Magyarországnak világsztárja lehet. Ezúttal nem valamelyik tévés zenei tehetségkutató karaokézó üdvöskéjéről van szó, hanem egy fiatal rockzenekarról, amelyet szigorú és hozzáértő „fülek” juttattak a nemzetközi hírnév küszöbére.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A négytagú budapesti formáció a világ legritkább virágának, egy kaméliafélének a nevét választotta: Middlemist Red. Tavaly jelent meg az As If You Could Mess This Up című bemutatkozó EP-jük, amire a szakma azonnal felfigyelt. Single Switcheroo című dalukkal nagy fölénnyel nyerték az Index.hu A Szám című dalversenyét, aminek köszönhetően idén augusztusban felléphetnek a Sziget Fesztiválon.

Amit csinálnak, az sokak szerint zseniális. Nekem például az Ivan and the Parazol mellett ők adták vissza a magyar rockzenébe vetett hitemet. A kannásbor-szagú, hajrázós, másokat koppintó múltidézés helyett ezek a srácok úgy építenek a műfaj legjobb korszakának hagyományaira, hogy továbbgondolják őket. Konkrétan a hatvanas évek pszichedelikus rockjába lehelnek új életet. Tőlünk nyugatabbra sokan művelik ezt a stílust, errefelé azonban kevésbé ismert.

De térjünk a lényegre: az egyik legismertebb zenei streamszolgáltató és internetes rádió, a Deezer meghirdetett egy tehetségkutatót (Young Guns 2014), amelybe országonként egy-egy fiatal zenekart nevezhettek be a helyi szerkesztők. Aztán 182 zenekarból a francia Deezer szigorú szakemberei kiválasztottak negyvenet, ezekre az összes többi ország szerkesztői szavazhattak. Így alakult ki a legjobb négyes csoport, amelybe a Middlemist Red is bekerült. Amelyik zenekart a következő két hétben a legtöbben hallgatják meg a Deezeren, az győz. (A másik három kiválasztott a Ransom Collective nevű Fülöp-szigeteki folk-rock formáció, a Posterz nevű kanadai hip-hop csapat és a Monte nevű Costa Rica-i pop-punk banda).

A Deezer zenei szerkesztői olyan együttesek után kutatnak a nagyvilágban, amelyeknek még nincs szerződésük kiadóval, de egyedi hangzásuk révén nemzetközi figyelmet érdemelnek. És úgy tűnik, kincset találtak, hiszen a Middlemist Red épp ilyen zenekar. Karcos garázsfíling, pszichedelikus effektek, kásás gitárhangzás, fantáziadús dallamok, lendület és változatosság. A dalok tele vannak pazar ötletekkel, ráadásul az angol nyelvű szövegek is épkézlábak, az embernek nem kell szégyenkeznie, amiért megérti őket. Ez a zene egyszerre idézi a Templest, a Tame Impalát, a Beatlest, a Black Keyst és a Kasabian legjobb pillanatait.

Nóvé Soma, a frontember lazán dögös hangja és énekstílusa az Arctic Monkeys-os Alex Turnert idézi – persze egyáltalán nem baj, ha valakiről Európa egyik legmenőbb rockénekese jut az eszünkbe. És az sem baj, hogy a Middlemist Redben üzleti potenciál is van. Amellett, hogy a fiúk remek zenészek, vagány kísérletezők, van mondanivalójuk, valamennyien fiatalok és jóképűek, azaz remekül eladhatók. Érdemes rájuk keresni a neten (egész eddigi életművük hozzáférhető), és persze szurkolni is érdemes nekik a versenyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?