Mercury-díjas a Young Fathers trió

London |

<p>A Young Fathers nevű Edinburgh-i hip-hop trió Dead című debütáló albuma kapta az idei Mercury Prize-t szerda este.</p>

Ezt a legrangosabb brit zeneipari elismerést, ami az év legjobb albumát illeti meg a Brit-szigeteken (az év eleji Brit Awards ugyan nagyobb szabású esemény, de szakmai szempontból ma már kevésbé fajsúlyos díjátadó). A Mercury Prize-on Nagy-Britannia és Írország előadói szállhatnak versenybe a díjért, amelyhez egy 20 ezer fontos csekk is jár. Már a legjobb tizenkettőbe való bejutás is hatalmas eredménynek számít. Egy újságírókból, zeneipari szakemberekből álló tízfős zsűri dönt, gyakran okozva nagy meglepetést. Tavaly például James Blake lemeze győzött, maga mögé utasítva a sokkal esélyesebbnek tartott David Bowie, illetve az agyonsztárolt Arctic Monkeyst.

Idén eleinte a Blur-vezér Damon Albarn szólólemeze, majd FKA Twigs és a Royal Blood albuma számított a legesélyesbbnek a brit fogadóirodáknál, a merészebbek pedig az elmúlt napokban Kate Tempest győzelmére tippeltek. Az elektronikus hip-hopot mainstream poppal keverő és afrikai zenei elemekkel felturbózó Young Fathers nevét kevesen emlegették, az esélyesek között, a februárban megjelent album pedig eddig elég szerény eladási statisztikát produkált: mindössze 2 386 darab fogyott belőle eddig. A tizenkettes listáról csak a dzsessz-elemekkel kísérletező Polar Bear lemezét vették meg ennél is kevesebben.

A trió a tagjai elmondták, hogy a 20 000 fontot a következő lemezükre szeretnék költeni, amit Berlinben fognak felvenni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?