Mélyhűthető

Anyatej jeligére: „Tíz hónapos kislányomat még mindig szoptatom. Sajnos egy-pár napra a nagyszülőkre kell őt bíznom, de az anyatejtől nem szeretném megfosztani, és a szoptatást is szeretném folytatni, miután visszatértem. Hallottam, hogy hűtéssel, lefagyasztással is lehet anyatejet tárolni. Érdekelne, hogyan kell ezt szakszerűen végezni, és hogy jó-e a mélyhűtött anyatej?”

A lefejt anyatejet hűtés nélkül 6–8 óránál tovább (nyáron ez az idő még rövidebb) nem szabad tárolni. Ennél hosszabb idejű tárolás céljából már le kell hűteni. Hűtőszekrényben 4 Celsius-fok alatti hőmérsékleten 3 napig, a mélyhűtőben -18 Celsius-fok alatti hőmérsékleten 6 hónapig is tárolható. Hasznos lehet, ha a tejtárolásra szolgáló edényen feltüntetjük a leszívás időpontját. A mélyhűtött tej felolvasztás után használható. A felolvasztáshoz három módszer ajánlott. Hűtőszekrényben 4 Celsius-fokon – a felengedési idő kb. 24 óra. Szobahőmérsékleten – ez esetben a felolvadás után a tejet azonnal tegyük hűtőszekrénybe. A harmadik módszer az, hogy a tejesedényt folyó meleg víz alá tartjuk, esetleg meleg vizes, maximum 37 Celsius-fokú fürdőbe tesszük. Az anyatej felmelegítésére a meleg vizes fürdő a legalkalmasabb. A mikrohullámú sütő sem olvasztásra, sem melegítésre nem alkalmas! Ebben ugyanis a magas hőfok tönkreteszi az anyatej értékes alkotórészeit. Nem kell megijedni, ha a felolvasztás után a tej alkotórészei egy zsírtartalmú és egy vizes részre válnak el. Óvatos rázással ismét egyesíthetjük a két részt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?