Megújul a somorjai zsinagóga

Augusztus végére új köntöst kapnak a somorjai zsinagóga külső falai. A Marek Dolník vezette nyolctagú cseh–szlovák restaurátorcsoport egy hónappal ezelőtt kezdte meg a munkát a Csallóköz egyetlen megmaradt zsinagógájában, amely a Kiss Csaba és Suzanne vezette At Home Gallerynek ad otthont immár tizenkét éve.

A zsinagóga pár nappal ezelőtt…Kiss Csaba felvételeAnnak a galériának, amely a kortárs művészeteknek igyekszik teret adni bő egy évtizede, nem kis sikerrel, hiszen számos jelentős kiállítással, zenei rendezvénynyel hívta fel magára a figyelmet határokon innen és túl is.

Amikor az At Home Gallery működni kezdett, a zsinagógán már sokat rombolt az idő. ĺgy Csaba és Suzanne a kiállítások, koncertek szervezése mellett, azzal párhuzamosan a város történelmének egy darabját jelképező építmény helyreállítását is fontos célul tűzte ki. A felújítási munkák fokozatosan zajlottak az elmúlt évek folyamán. Tavaly például a tetőt sikerült kicserélniük. Az ilyen munkákba persze nem lehet belevágni pénz nélkül. „Egy külföldi alapítvány tagjai kerestek meg bennünket az elmúlt években – meséli Kiss Csaba –, ugyanis hallottak az At Home Gallery tevékenységéről, és javasolták, hogy pályázzunk náluk. Meg is próbáltuk, a pályázatunk sikeres lett, és ebből tudtuk fedezni a tetőfelújítást. Egy újabb projektet is benyújtottunk, a most folyó helyreállítási munkákat nagyrészt az ott nyert pályázati pénzből finanszírozzuk. Nagy segítség azonban számunkra az is, hogy jó néhány vállalkozótól, sőt ebben az évben Somorja városától is támogatást kaptunk. Ennek mindenképpen örülünk, mert azt jelzi számunkra, hogy odafigyelnek arra, amit csinálunk.”

Kiss Csaba elárulta azt is, hogy a külső falak helyreállítása kemény diónak bizonyult, mert szinte semmilyen képi dokumentum nem maradt fenn a zsinagóga eredeti állapotáról. A kevés fennmaradt dokumentum közé tartoznak például azok a rajzok, amelyeket még az édesapja készített. Az 1912-ben épült zsinagóga tervezőjének a nevét napjaikban már homály fedi. Csabáéknak annyit sikerült csupán megtudniuk, hogy olasz építész tervezte – erről egy Somorjáról az USA-ba elszármazott zsidó hölgy, Ellie Friedman tesz említést könyvalakban megjelent visszaemlékezéseiben. Mindenképp kár, hogy a hajdani olasz építész neve feledésbe merült, mivel a felújítást végző restaurátorok szerint is nagyon érdekes, Szlovákiában egyedülállónak számító stukkódíszei vannak a somorjai zsinagógának. A külső falak eredeti színét azonban sikerült kikutatniuk a restaurátoroknak: a vízelvezető csatorna alatti-mögötti aránylag védett helyen ugyanis maradt a száz éve felvitt festékből annyi, hogy mintát vehettek róla.

A zsinagóga hamarosan kiemelt műemléki védettséget is kap, és felkerül az Európai Unió kulturális látnivalókat jelző térképére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?