Megosztott kitüntetés

Budapest. Bodor Ádám: A börtön szaga – válaszok Balla Zsófia kérdéseire című könyvéért kapta megosztva a Magyar Irodalmi Díj 2001.

Budapest. Bodor Ádám: A börtön szaga – válaszok Balla Zsófia kérdéseire című könyvéért kapta megosztva a Magyar Irodalmi Díj 2001. évi jutalmat hétfőn Budapesten; a másik díjazott munka a Hollóidő című regény lett, ám szerzője, Szilágyi István nem jelent meg és nem vette át a Magyarország Európában Alapítvány elismerését.

Göncz Árpád, a Magyarország Európában Alapítvány elnöke nyújtotta át az immár második alkalommal odaítélt díjat az Akadémia épületében rendezett ünnepségen. A szervezet elismerő oklevelét vette át Balla Zsófia költő is.

Az alapítvány elnöke szólt arról, hogy a hattagú zsűrinek nehéz dolga volt, két munkát ítélt legjobbnak az elmúlt évben megjelent irodalmi alkotások közül. Közölte azt is: a testület a múlt héten a Népszabadság cikkéből értesült arról, hogy a Kolozsvárott élő író, Szilágyi István nem fogadja el a díjat. Ez szíve joga – fűzte hozzá Göncz Árpád.

Elmondta: emiatt a megosztott díjjal járó összeg felhasználásáról gyorsan dönteni kellett. A testület ezért úgy határozott: tíz legméltóbbnak tartott fiatal erdélyi írónak teremt lehetőséget arra, hogy Magyarországon tanulmányúton vehessen részt, találkozhasson többek között anyaországi írókkal és kiadók képviselőivel is. Az erre vonatkozó levelet az ünnepségen adta át Göncz Árpád Péntek János profeszszornak, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Erdélyi Tagozata elnökének.

Az ünnepségen elhangzott laudatio szerint: A börtön szaga különleges helyet foglal el Bodor Ádám eddigi életművében. Az 1936-ban Kolozsvárott született és 1982 óta Magyarországon élő író életrajzi interjúkönyve a Balla Zsófiával folytatott rádióbeszélgetés-sorozat megszerkesztett, újraírt változata. Az íróvá válásnak az a folyamata, amely A börtön szagából az olvasók elé tárul, sok tekintetben más; az Európa nyugati felén született értelmiségi számára ismeretlen súlyokkal, kötöttségekkel, béklyókkal terhes, de olyan ösztönzésektől, indulatoktól, morális késztetésektől is gazdag, amelyektől megbénulhat a toll, de szárnyakat is kaphat – mondta méltatásában Angyalosi Gergely, a zsűri tagja.

Szilágyi István Hollóidő című műve értékelésekor Kántor Lajos, a bírálóbizottság másik tagja szólt arról, hogy a regény kettősségek láncolatára bontható le: háború és béke, könyv és fegyver, provincia és európai hadszíntér, templom és világi élet, bizalom és bizalmatlanság. Egyszóval mindvégig a történelmi id# és a jelen idő kérdései szembesülnek. Szilágyi István 1938-ban szintén Kolozsváron született, az írót tavaly tüntették ki Kossuth-díjjal. Bodor Ádám és Szilágyi István kötete is a Magvető Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Fazakas Szabolcs, az alapítvány ügyvezető elnöke utalt arra, hogy a szervezetet 2000-ben tíz piacvezetőcég hozta létre. Célja Magyarország és Európa közötti társadalmi, történelmi és kulturális kapcsolatok erősítésének elősegítése, valamint színvonalas magyar szépirodalmi alkotások támogatása, külföldi megismertetésének előmozdítása.

Az alapítvány feladatának tekinti, hogy az új évezred magyar társadalmában teret nyerjenek a valóságos tehetségek, elismerést kapjanak a maradandó értékek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?