Megöljük, ha túl sokat kér

Egy sorozat legfontosabb ismertetőjegye, hogy története in medias res kezdődik, és sohasem ér véget.

Folytatódó sztori, amelyben nyugodtan, bármiféle előrejelzés nélkül új szál kezdhet, ha a régi már nem húzható tovább, mert monjuk a rokonok akadékoskodása ellenére is létrejött a frigy, vagy a főszereplő hirtelen túl sokat kér.

Előfordul persze, hogy több cselekményszál is fut párhuzamosan egymás mellett, ám a készítők általában vigyáznak arra, hogy ezeket össze ne bogozzák: a szereplőket általában egymástól távol eső helyekre rakják. Az is megtörtént már, hogy a két szál összefonódott, majd hirtelen mindkettő megszűnt, és megjelent egy harmadik téma. Az időtlenség miatt sokszor erőnek erejével kell véget vetni egy sorozatnak. A történet azonban nem fejeződik be, tehát azt is mondhatnánk: a szereplők most pihennek egyet, most éppen nem hadakoznak; igény esetén azonban a sorozat készítői folytathatják ott, ahol abbahagyták. Egy színészt persze könnyebben el lehet távolítani: a forgatókönyvíró egyszerűen belekomponálja a cselekménybe az adott szereplő halálát. Baj akkor lehet, ha később mégis szükség van rá...

A leghosszabb sorozatot természetesen az Egyesült Államokban gyártották: a Love of Life (szabad fordításban az Élet Szerelme) 1951-ben kezdődött és egészen 1980 végéig tartott, majd a készítők minden hűhó és bejelentés nélkül abbahagyták. Nem fejezték be, csupán megszakították; így elképzelhető, hogy az ötvenéves sorozat két évtizedes pihenő után ismét folytatódik. Előfordult már – egyelőre szintén csak Amerikában – hogy az egyik sorozat valamelyik szereplője önálló életet és cselekményszálat kap egy másik sorozatban. Az NBC televízió tette ezt az Another World (Más-világ) kulcsfigurájával: a neve, a problémái, a háttere megmaradt, csupán a mellékszereplőket választották le. ĺgy született 1980-ban a Texas című sorozat. Ez valóságos sokkot okozott, hiszen a már jól ismert szereplőt hirtelen más helyzetben láttak a tévénézők: az ő feladatuk volt, hogy a narrátor vagy a bemondó segítsége nélkül kitalálják, hogy az egyik sorozat kedvelt figurája hogyan került a másikba, és közben milyen viszontagságokon ment keresztül.

Ha a rajongók ezt egyszerűbben meg akarják oldani, fellapozzák a szappanopera-súgót. A hetente megjelenő füzetecskék segítségével az amerikai nézők jobban beleélhetik magukat a sztárok életébe. (i-t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?