Megnyílt a Magyar Zene Háza

ddddd
Budapest |

Mától a nagyközönség is birtokba veheti a Magyar Zene Házát a budapesti Városligetben, a Vajdahunyadvár és a műjégpálya közelében. A látványos épület, amelyet korunk egyik sztárépítésze, Fudzsimoto Szu tervezett, színes kínálattal várja a látogatókat.

A zenei központ az egykori Hungexpo irodaházainak helyén épült fel, ezzel együtt egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelületet is szabadon látogatható parkká alakítottak. A Magyar Zene Háza az elő három nap folyamán ingyenes koncertekkel várja a nézőket, akik megtekinthetik az interaktív zenetörténeti kiállítást is. A későbbi programokra már több ezren foglaltak jegyet elővételben az intézmény honlapján. (https://magyarzenehaza.com).

Az állandó kiállítás mellett időszaki tárlatoknak és számos zenei beavató programnak, valamint zenepedagógiai foglalkozásnak is helyszínt biztosít az új épület. Áprilisban nyílik meg az egyedülálló kreatív hangtér, amely egyfajta „zenei csodák palotájaként" ad különleges élményeket, majd ősszel mutatják be az első időszaki kiállítást, amely a rendszerváltás előtti évtizedek magyar könnyűzenéjének történetét idézi fel. Később lesznek nemzetközi témák is, tárgyalnak például egy Rolling Stones-kiállításról. Nyáron szabadtéri színpad is várja a közönséget.

Az épület egyik különlegessége, hogy elsősorban a hatalmas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli homlokzati üvegfalaknak köszönhetően a Liget és az épület belső tere közötti határok elmosódnak. A természetközeliség érzetét erősíti az álmennyezet levélmintás díszítése is. A ház egyik másik érdekes megoldása az úgynevezett lebegő tetőszerkezet, melyben egyáltalán nincsenek szögletes szerkezetek, kizárólag hullámformák. A látogatót egy kupola alakú tér öleli körül, melyre körben vetítővásznat feszítettek, ahol a látvány mellett több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok: a természet hangjaitól a komponált zenéig sokféle hangzó effektus. A hangdóm az ismeretterjesztésen túl különböző zenei kísérletekre és művészeti projektekre is alkalmas tér lesz.


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?