Meglepő és eredeti filmek

Velence. A filmfesztiválok doyenje, a tegnap megkezdődött velencei Mostra 75.

Velence. A filmfesztiválok doyenje, a tegnap megkezdődött velencei Mostra 75. születésnapját ünnepli szeptember 8-ig, és programjában – Marco Müller művé?szeti igazgató szavaival – „meglepő és eredeti” filmek egész sora kerül vetítésre, többek között Woody Allen, Ken Loach, Brian de Palma és Peter Greenaway új alkotásai.

A fesztivál, amelyet 1932-ben alapítottak, de az idei csak a 64. lesz, tegnap nyílt Joe Wright brit rendező Bűnhődés című filmjével, amelyet Ian McEwan azonos című bestselleréből készített, főszereplői Keira Knightley és Vanessa Redgrave. A zárónapon adják át az életműért járó Arany Oroszlánt Bernardo Bertoluccinak, az olasz film egyik élő klasszikusának, aki a Forradalom előtt, Az utolsó tangó Párizsban, a Huszadik század, Az utolsó császár és az Oltalmazó ég című műveivel beírta magát a filmtörténetbe. Ugyancsak életmű?dí?jat kap Tim Burton amerikai rendező. Megemlékeznek a néhány hete elhunyt Michelangelo Antonioniról is, aki 1964-ben A vörös sivataggal nyert fődíjat, majd 1983-ban életműdíjat is kapott.

A bemutatásra váró 57 film közül 22 szerepel a versenyprogramban és 11 dokumentumfilmet is kiválogatott az előzsűri a 3120 jelölt közül. Woody Allen Cassandra álma (Cassandra's Dream) című munkája szokás szerint versenyen kívül indul, miként a francia újhullám nagy öregje, a krimi mestere, Claude Chabrol filmje, A kettévágott lány (La fille coupée en deux).

Egyes filmek középpontjában háborús témák állnak: a Megszerkesztve (Redacted), Brian De Palma filmje Irakban játszódik, egy amerikai katonák által megerőszakolt és megölt iraki kamaszlány tragédiájáról szól. Ugyancsak Irak a témája az Elah völgyében-nek (rendezte: Paul Haggis), amelyben a Tommy Lee Jones által alakított hivatásos katona a frontra küldött és eltűnt fiának ügyében nyomoz.

Az európaiak közül Kenneth Branagh Michael Caine és Jude Law főszereplésével készítette el versenyfilmjét, a Sleuth-t. Ez nem más, mint Anthony Schaeffer Mesterdetektív című kamaradrámájának új filmes feldolgozása. Ken Loach Ez a szabad világ (It's a Free World) címmel a bevándorlók munkalehetőségeiről forgatott filmet. Egy 17. századi francia regényhez, Honoré d'Urfé Astrée-jához nyúlt vissza a 87 esztendős Eric Rohmer az Astrée és Céladon szerelmével. Az ázsiaiak közül a legnagyobb név a tajvani Ang Lee, a Túl a barátságon rendezője, aki e filmjével, még az Oscar előtt elnyerte 2005-ben az Arany Oroszlánt is. Most egy második-világháborús kémtörténettel jelentkezik.

Az idén a zsűriben csak rendezők kaptak helyet: Catherine Breillat, Emanuele Crialese, Alejandro González Inarritu, Paul Verhoeven. Az elnök pedig a kínai Csang Ji-mou (Zhang Yimou) lesz, aki az 1990-es években kétszer is fődíjas volt Velencében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?