Megkezdődött a fiatalos hangvételű Cinematik filmfesztivál

TALLÓSI BÉLAPöstyén. Az év egyik legjobban várt sci-fijével, Phillip Noyce Az emlékek őre című munkájával tegnap megkezdődött a legfiatalabb hazai filmfesztivál, a Cinematik.

TALLÓSI BÉLA

Pöstyén. Az év egyik legjobban várt sci-fijével, Phillip Noyce Az emlékek őre című munkájával tegnap megkezdődött a legfiatalabb hazai filmfesztivál, a Cinematik. A pöstyéni szemle mindössze kilencéves, fiatalok szervezik-készítik fiataloknak fiatalos szellemben, közönségét zömmel fiatalok alkotják.

A nyitófilm, Az emlékek őre Lois Lowry bestsellere alapján készült. Az amerikai sci-fi hőse, Jonas a jövőben él, egy tökéletes világban, ahol az emberek megváltak az érzelmektől, s a zűrzavar harmóniává alakult. Jonas azonban túlmerészkedik ennek a világnak a szigorúan őrzött határán, és felfedezi a múltban azt a létformát, ahogy az egykori, érző emberek éltek. Jonast ez a szabályszegés nagy veszélybe sodorja.

A fesztivál Meeting Point Europe elnevezésű versenyszekcióját európai országok fiatal kritikusainak ajánlásai alapján állították össze. A koncepció eleve fiatalos látásmódot, megengedőbb, merészebb, progresszívebb hozzáállást és értékfelfogást jelent. Nem véletlen, hogy a legprovokatívabb fiatal kanadai rendező, Xavier Dolan legújabb munkája, A Tom a farmon című dráma bekerült a Cinematik kilenc versenyfilmje közé, hiszen Velencében már megkapta a kritikusok díját. A főhős, Tom – maga a rendező alakítja – partnere halála után mély depresszióba esik. Azt reméli, segít rajta, ha felkeresi elhunyt partnere szüleit, akik azonban furcsán fogadják, mivel nem tudtak fiuk másságáról és arról, hogy Tommal élt.

Veiko Ounpuu az észt film fenegyereke. Free Range – Ballada a világ elfogadásáról című drámája is bekerült a pöstyéni versenybe. A film egy munkanélküli fiatalemberről szól, aki illúziókba menekül a felelősség elől. Nem fogja fel tetteinek súlyát, s nem érzékeli annak a helyzetnek a komolyságát, hogy apa lesz. Az észt film olyan tükör, amelyben önmagukra – saját helyzetükre – ismerhetnek a gyakran kilátások nélkül tengődő mai fiatalok.

A Cinematik díjáért versenyez továbbá a francia Alain Guiraudie bátor filmdrámája, az Idegen a tónál, amely kényes témát dolgoz fel. A történet egy tónál játszódik, ahol férfiak ismerkednek férfiakkal. A veszélyes helyszínen meggyilkolnak valakit. A bűntény felderítésével az is nyilvánosságra kerül, milyen élet folyik a tóparton.

Az HBO konyhájából került ki az Igaz szívvel című dráma, amelyet Ryan Murphy rendezett, s amely némileg azt a küzdelmet idézi, amit a Mielőtt meghaltam című nagy sikerű filmből már megismerhettünk. Az Igaz szívvel történelmi távlatból, mai szemmel látva azt eleveníti fel, hogy amerikai aktivisták az 1980-as években hogyan vették fel a harcot az AIDS-szel és megdöbbentő következményeivel szemben.

Annak ellenére, hogy hollywoodi produkció sztárok (Patricia Arquette, Ethan Hawke) szerepeltetésével, nagyon érdekes kísérlet Richard Linklater Sráckor (Boyhood) című fikciós drámája. A film Mason (Ellar Coltrane) életének legfőbb változásait kíséri nyomon, hatéves korától kezdve tizenkét éven keresztül. Az idő múlásának és a felnőtté válás folyamatának filmes megragadása egyedülálló élményt nyújt Richard Linklater mozijában.

A fesztivál közönsége kb. 100 film közül válogathat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?