Megelőzhető balesetek

A karácsonyi ünnepek ugyan a békességet és megértést, a meleg, barátságos otthont jelentik, ám az előkészületek, a bevásárlás, a sütés-főzés, takarítás forgatagában gyakran megfeledkezünk az óvatosságról.
– Az ünnepek előtti felfordulásban jelentősen emelkedik a gyermekbalesetek száma – figyelmeztet dr.

A karácsonyi ünnepek ugyan a békességet és megértést, a meleg, barátságos otthont jelentik, ám az előkészületek, a bevásárlás, a sütés-főzés, takarítás forgatagában gyakran megfeledkezünk az óvatosságról.

– Az ünnepek előtti felfordulásban jelentősen emelkedik a gyermekbalesetek száma – figyelmeztet dr. Mária Kerdíková, a pozsonyi gyermekkórház baleseti sebésze. Szerinte a szülők nem tudatosítják, hogy a gyermekbalesetek negyvenkét százaléka a lakáson belül történik. Míg az anya a konyhában abban a tudatban készíti az ételt, hogy csemetéjét a szobában nem érheti baj, a kíváncsi gyermek felmászhat a székre, az asztalra, magára ránthatja a könyvespolcot stb. De nem megoldás az sem, ha maga mellett akarja tudni.

– A konyhában nemcsak a tűzhely, a sütő, az éles kések, forró ételek, hanem a háztartási gépek is veszélyesek lehetnek. Mivel a gyerekek kíváncsiak, óvatlan pillanatban magukra ránthatják a fazekat, hozzáérhetnek a villanykapcsolóhoz. Ha nem bízhatjuk felügyeletüket a család felnőtt tagjára, csökkentsük a balesetveszélyt: a tűzhely hátsó lángján készítsük az ételt, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor az edény fülét fordítsuk úgy, nehogy elérhesse és magára ránthassa – tanácsolja az orvos.

A karácsonyfa, a csillogó díszek, az égő gyertyák ugyancsak vonzzák a gyermektekinteteket. Éppen ezért fontos követelmény a karácsonyfa rögzítése, de gondolni kell arra is, nehogy a gyertyaláng vagy az átforrósodott villanyégő megégesse a kíváncsi nebulót. A dektornő szerint a megfelelő játék kiválasztásával is csökkenthető a balesetveszély. – Az ajándék legyen tetszetős, de fő szempont a játék biztonsága. Hároméves korig a gyereknek ne adjunk kis elemekből összerakható játékot, ugyanis az apró darabokat lenyelheti, az orrába dughatja stb. Az idősebbek számára gyártott játékok üzemeltetése ugyancsak odafigyelést igényel. Ajánlatos, hogy a gyermek a bonyolult(abb) szerkezetűek működési mechanizmusát a szülővel együtt fedezze fel. Elhárul a balesetveszély, a közös játék pedig fokozza az örömet, emeli az ünnepi hangulatot – tájékoztat dr. Kerdíková, majd megjegyzi: a szülők 91 százaléka abban a tévhitben él, hogy otthona biztonságos. Noha vannak kivédhetetlen helyzetek, odafigyeléssel a lakáson belüli balesetek zöme megelőzhető. (erf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?