Megakadályozhatja a tünetek kialakulását

Mária jeligére: „Két éve minden augusztusban nagyon begyullad a szemem. Ilyenkor nem bírom a napfényt. Rendkívül könnyezik, viszket és ég a szemem. Gyakran viszket és bedugul az orrom. Ez az állapot egészen szeptember végéig tart. Attól félek, hogy ebben az évben is megismétlődhet ez a gyulladás. Meg szeretném tudni, hogy miért éppen augusztusban gyullad be a szemem?

Kedves Mária, az Ön által leírt tüneteket nagy valószínűséggel allergiás kötőhártya-gyulladás okozza. Ez a betegség az utóbbi években sajnos eléggé gyakori. Néha csak a szemet, gyakran több szervet is érint, mint például a Ön esetében allergiás náthát is okoz. E betegség kiváltó okai a levegőben található allergének (különböző növények pollenje, por, penészgombák vagy baktériumok). Az allergia kialakulásában valószínűleg szerepet játszik a meleg is, mert a szubtrópusi vidékeken gyakrabban fordul elő. Nálunk pedig a fokozódó nyári meleg hatására a tünetek súlyosbodnak.

A tünetek a kiváltó októl függően szezonálisan vagy egész évben kínozhatják a beteget. Jellemző tünetei a könnyezés, viszketés, fényérzékenység, égő fájdalom. Gyakran a szemhéjak is megduzzadhatnak. Nehezebb esetekben a kötőhártya, főleg a felső szemhéj alatt annyira megduzzadhat, hogy minden pislantásnál megkaparja az idegszálakkal gazdagon hálózott szaruhártyát. Ilyenkor minden pislantás fájdalmas. A beteg kaparó, szúró fájdalomra panaszkodik, olyan érzése van mintha homokszemek lennének a szemében, ezért nehezen bírja kinyitni a szemét. A gyulladás átterjedhet a szaruhártyára is. Megfelelő kezelés nélkül a szaruhártyán homályok keletkeznek, amelyek tartós látásromlást okoznak.

A szezonális allergiás tüneteket általában az éppen virágzó növények pollenje okozza. Augusztusban a legjelentősebb allergiát okozó növény a parlagfű, amely parlagon heverő, elgazosodott földeken terem. Mivel károsítja az egészséget és ezzel jelentős nemzetgazdasági kárt okoz sok országban, kötelező az irtása. Pénzbírsággal büntetik azt a gazdát, akinek a földjén megtalálható. Sajnos nálunk még nem ilyen szigorúak az előírások, ezért egyre több embernek okoz allergiás tüneteket, az államháztartásnak (vagyis minden adófizetőnek) pedig magas költségeket gyógyszerekre és táppénzre.

Kedves Mária, valószínű, hogy az Ön allergiás tüneteit is a parlagfű okozza, ezért környezetében szorgalmazza annak irtását. Nap közben többször öblítse le az arcát, így csökkentheti a pollen koncentrációját a szeme és az orra körül. Megfelelő szemcseppek használatával (Spersallerg, Naaxia, Cromohexal, Livostin, Allergodil, Opticrom, Alomide stb.) enyhíthetők az allergiás tünetek. Egyes szemcseppek használata az allergiás szezon kezdete előtt és alatt megakadályozhatja a tünetek kialakulását. Nehezebb esetekben allergia ellenes tablettákkal is ki kell egészíteni a kezelést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?