Még mozgalmasabb lesz

Június 2-ától 9-éig zajlik Gútán a Meteorit Nemzetközi Művészeti Fesztivál 3. évfolyama. A fesztivál ötlete Csontos Róbert színész-rendezőtől származik, ő álmodta szülővárosába a nagyszabású rendezvényfolyamot, amelyet a város is magáénak érez. De sokan érkeznek a fesztiválra Dunaszerdahelyről, Galántáról, Nyitráról, Pozsonyból és Budapestről is. Csontos Róberttel beszélgettünk.

Somogyi Tibor felvételeAz idei évfolyam témája az „idegenség” – idegen ember egy összeszokott közegben, idegen gondolatok, az ,,új” és a ,,régi” konfrontációja, egymás számára idegen kultúrák találkozása, félelem az ismeretlentől... Miért éppen ezt a témát választották központi témaként?

Szerettük volna a színházak nemzetközi versenyprogramját egy konkrét téma köré építeni, hogy egységesebb legyen a „versenyvonal”. A másik kritérium az volt, hogy az előadások főként fiatal művészek által készített produkciók legyenek.

Miért éppen a fiatal társulatokra összpontosít a Meteorit?

Egyik célunk ugyanis az, hogy ezek a társulatok minél jobban megismerhessék egymást, hogy elősegítsük a nemzetközi együttműködéseket. Ezért is igyekeztünk biztosítani, hogy a csoportok minél hosszabb ideig tartózkodjanak a fesztivál helyszínén.

A színházak nemzetközi versenyprogramjában több európai ország színjátszói vesznek részt. Változó a résztvevők listája, vagy többnyire ugyanazon országok társulatai érkeznek Gútára?

Idén annyi a változás, hogy első ízben osztrák és holland művészeti társulás is szerepel a színházak versenyprogramjában. Hollandiából egy dokumentumfilmes stáb is érkezik, amely dokumentumfilmet forgat majd a fesztiválról.

A Meteorit programjában nem csupán színházi előadások, hanem koncertek, kiállítások is szerepelnek, vagyis tulajdonképpen multimediális fesztivál. Ez volt az eredeti elképzelés is?

Igen, a színházi előadásokon kívül egyéb programokat is szerettünk volna kínálni. Továbbra is a része a fesztiválprogramnak a fogyatékossággal élő emberek előadásai. Ebben az évben a Lengyel Kulturális Intézet közvetítésével láthat nagyszabású kiállításokat a közönség. Újdonságnak számít, hogy ettől az évfolyamtól kezdve nem csupán Gúta, hanem a közeli Nemesócsa is helyszíne lesz a fesztiválnak. Ott is lesznek előadások, koncertek és kiállítások, így például a nemesócsai református templomban Vázsonyi János ad egy gyönyörű Bach-koncertet.

A fesztiválnak számos kísérőprogramja van. Mi az, amit a közönség figyelmébe ajánlana?

Kiemelném például a rozsnyói Rovás képzőművészeti műhelyt, amely egy fantasztikus attrakcióval érkezik. Június elsején délután a művelődési ház előtti téren hat képzőművész egy térgrafika készítésébe kezd, és ez a fesztivál megnyitójára, június 2-án este hétre készül el, vagyis a művészek két nap és egy éjszaka folyamatosan fognak dolgozni. Miközben ők alkotnak, a téren különböző offprogramok zajlanak majd. Esti partira invitáljuk a közönséget; szórakozhatnak és figyelemmel kísérhetik, miként készül a térgrafika. Nagy érdeklődésre számíthat Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című produkciója. Mivel Somi Panni indiai táncszínháza tavaly és tavalyelőtt nagy sikerrel szerepelt a fesztiválon, ezúttal Nemesócsán fognak fellépni. Ezenkívül Somi Panni egy ötnapos indiai tánckurzust is tart, amelyre bárki jelentkezhet. A fesztivált pedig a kiváló balettművész, Ladányi Andrea táncszínháza zárja.

Nemcsak felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is kínál programokat a fesztivál. Az utóbbiak idén is korábban kezdődnek?

Ezúttal is korábban, már május 31-én elkezdődnek, és június 9-ig, a fesztivál végéig tartanak. Ezek hétköznap lesznek látogathatók, mivel csupán szervezett óvodai és iskolai csoportokat tudunk fogadni. Mindennap szerepel a programban a győri Vaskakas Bábszínház A brémai muzsikusok című előadása, utána a gyermekeket a Meseváros várja, ahol idén magyar, szlovák, cseh, lengyel népmeséket hallhatnak, valamint ismert klasszikus meséket. A Meseváros még nagyobb sátor alatt lesz, mint tavaly volt, a művelődési központ nagy körtermébe pedig az európai hírű chrudimi bábmúzeum hoz egy hatalmas kiállítást. És mivel a gyerekek rengeteg rajzot küldenek Kópénak és Huncutkának az Új Szóba, illetve a Vasárnapba, ezért Kópéval és Huncutkával kiválasztottuk a legszebb rajzokat, amelyekből szintén kiállítás készül.

A felnőtt programok nyitó előadása a Szentivánéji álom lesz, amelyet a Meteorit Nemzetközi Színtársulat ad elő öt nyelven. Ez az előadás már az egyik kézzelfogható eredménye a Meteorit által szorgalmazott nemzetközi színházi együttműködéseknek. A darabot Pozsonyon kívül már Budapesten is láthatta a közönség. Milyen volt a visszhangja?

Nagyon jól fogadták, jövőre ismét visszük Budapestre is. Sőt, a pozsonyi bemutató után támogatók is jelentkeztek, akik azt szeretnék, ha még ebben az évadban újra előadnánk Pozsonyban. ĺgy június 24-én és 25-én ismét lesz Szentivánéji álom. A dolog érdekessége, hogy Szent Iván napja éppen június 24-én van, így az előadás után egy nagy partit is rendezünk majd.

Mitől lesz más az idei Meteorit Fesztivál az előzőekhez képest?

Még mozgalmasabb lesz, mint eddig volt. Sokkal több utcai programot szerveztünk, mert azt szeretnénk, ha a fesztivál ideje alatt mindenki jól szórakozna, kikapcsolódna. Amit még fontosnak tartok elmondani: nem kell félniük a nézőknek attól, hogy például a holland színházi előadás szövegét nem fogják érteni. Egyrészt a műsorfüzetben tájékoztatót adunk minden színházról és az adott darabról, másrészt olyan előadásokat hoztunk, amelyeknek ha valaki nem is érti pontosan a szövegét, akkor is érezni fogja, miről van szó, tehát biztosan jól fog szórakozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?