Márai Sándor Hazája

Kassa. A Márai Sándor Polgári Társaság és a Csemadok Kassa-városi Választmánya meghirdeti a fiatal előadóművészek országos találkozóját Kassán, Márai Sándor Hazája 2006 címmel. Helyszín a Thália Színház Márai Stúdiója, időpont december 2–3.

Kassa. A Márai Sándor Polgári Társaság és a Csemadok Kassa-városi Választmánya meghirdeti a fiatal előadóművészek országos találkozóját Kassán, Márai Sándor Hazája 2006 címmel. Helyszín a Thália Színház Márai Stúdiója, időpont december 2–3. A jelentkezők nem folytathatnak hivatásos előadó-művészeti tevékenységet és nem lehetnek színművészeti főiskolai hallgatók. Az alsó korhatár tizenöt év. A zsűri előtt mindenkinek két versenyszámmal kell szerepelnie, egy Márai-verssel vagy -prózával, valamint egy szabadon választott verssel vagy prózával. Ha a Máraitól kiválasztott mű vers, akkor a szabadon választott mű csak próza lehet, illetve fordítva, azaz a versenyzőnek egy verset és egy prózát kell mondania. A Márai Sándor emlékének adózó, Szlovákia területére kiterjedő, többfordulós verseny igazgatósága negyven résztvevő jelentkezését fogadja el, húszat Nyugat-, tízet-tízet Közép- és Kelet-Szlovákiából, a beérkezés sorrendjében. Elsősorban azok jelentkezését várják, akik az előadó-művészetben már rendelkeznek tapasztalatokkal. A feltételként megszabott mindkét előadott mű értékelése után jutnak a versenyzők az elődöntőbe, majd a döntőbe. A verseny egy kategóriában zajlik, műfajtól és életkortól függetlenül.

Jelentkezési határidő 2006. november 1-ig, ajánlott levélben a következő címen: Csemadok VV, Kováčska 38, 040 01 Košice. A név, életkor, pontos cím és telefonszám mellett a szervezők kérik feltüntetni a Márai által írt vers vagy próza címét, valamint a szabadon választott vers vagy próza szerzőjét és címét. Dudás Péter versenyigazgató elérhetősége: 0905 418 361

„...akadnak a mélymúltban, a közelmúltban és a jelenben is írók, akik a szabadságot választották, és idegenben is megőrizték a töretlen nyelvi öntudatot”– vallotta Márai, aki szintúgy elment messzire, ahol nem vette őt körül az anyanyelv éltető légköre, de a magával vitt tartalékból tudott lélegezni és alkotni. Egész életében a tolerancia, a műveltség, a szárnyaló emberi szellem és a mindent átölelő kozmikus szeretet szószólója és védelmezője volt. Számos naplórészlet tanúskodik kirekesztettségéről, önként vállalt száműzetéséről. Hol volt tehát Márai hazája? Magyarországon? Európában? Amerikában? Vagy inkább élő és holt nagy szellemiségek titkos, időn és téren túlemelkedő közösségében? Ezekre a kérdésekre ő maga is több választ adott, s egyik sem kérdőjelezte meg a másik igazságtartalmát. Azt szeretnénk, ha ezekre a kérdésekre a jelentkezők Márai műveivel keresnék meg a legmegfelelőbb válaszokat – áll a versenyfelhívásban. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?