Már új rendezésre készül

A nyáron az Egyesült Államokban, szeptembertől pedig Magyarországon is vetítik Koltai Lajos legújabb, angol nyelvű filmjét, a világsztárokat felvonultató Evening (Este) című alkotást. A rendező elmondta, nagyon közelinek érzi magához a művét, megfogalmazása szerint ennél emberibb témához még sosem fogott.

A nyáron az Egyesült Államokban, szeptembertől pedig Magyarországon is vetítik Koltai Lajos legújabb, angol nyelvű filmjét, a világsztárokat felvonultató Evening (Este) című alkotást. A rendező elmondta, nagyon közelinek érzi magához a művét, megfogalmazása szerint ennél emberibb témához még sosem fogott. „Nem is biztos, hogy fogok találni egy következőt” – tette hozzá a témára utalva Koltai Lajos, aki a Sorstalanság után ismét Pados Gyula operatőrrel forgatott együtt. Elmondása szerint az Evening másik különlegessége, hogy Kertész Mihály óta ő az első magyar rendező, aki kizárólag amerikai pénzből, amerikai színészekkel forgat stúdiófilmet.

A forgatókönyvet Michael Cunningham, az Órák szerzője írta, Susan Minot Evening (Este) című, 1998-as regénye alapján. A regény nemrég jelent meg magyarul.

A film zenéjét Jan Kacmarek, az Egyesült Államokban élő Oscar-díjas lengyel származású zeneszerző szerezte. „Olyan zenét akartunk, hogy a néző a moziból kifelé menet, miközben a vége főcímet olvassa, (...) ne tudjon úgy elmenni, hogy ne vigye magával” – magyarázta Koltai.

Az Evening története nagyon tiszta, egyszerű: a halálos beteg anya búcsúzik az élettől, ki sem mozdul ágyából, egyetlen jó pillanatára gondol, amelyet aranykeretbe próbál tenni. Visszaemlékezik élete legnagyobb szerelmére, akivel egy baleset miatt sosem tudott együtt élni. Ehelyett köt két rossz házasságot, ezekből két lánya születik, akik a halálos ágya mellett ülnek. Az Evening főszerepét, az idős Annt Vanessa Redgrave, a fiatalt Claire Danes alakítja. Ann lányait Toni Collette és Natasha Richardson játssza. A szereposztás érdekessége, hogy Richardson a valóságban is Redgrave lánya. Az idősebb, illetve a fiatal Lilát, Ann barátnőjét Meryl Streep és lánya, Mamie Gummer alakítja. Glenn Close pedig Ann egyik kérőjének édesanyját játssza. Ann feledhetetlen szerelmét Patrick Wilson formálja meg.

Koltai Lajos azt is elmondta, Pados Gyulával októberben újabb filmforgatásra készülnek, ezúttal Magyarországon. Az alkotás Tibor Fischer, a Londonban élő magyar származású író Under the frog (A béka segge alatt) című, magyarul is megjelent regénye alapján készül. A szerelmi történetet feldolgozó mű Budapest 1944-es ostromától az 1956-os forradalomig tartó tizenkét évet meséli el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?