Már látogatható Bacskai Béla szülőháza

NÉMETH BOZÓ ANDREAPerse. Bacskai Béláról, a falu neves szülöttéről emlékeztek meg a Losonc és Fülek között található Persén. A művészt 1980. november 7-én, élete delén érte a halál. Az idei megemlékezés különleges volt: a festő halála óta először nyílt meg a Bacskai-szülőház a látogatók előtt.

NÉMETH BOZÓ ANDREA

Perse. Bacskai Béláról, a falu neves szülöttéről emlékeztek meg a Losonc és Fülek között található Persén. A művészt 1980. november 7-én, élete delén érte a halál. Az idei megemlékezés különleges volt: a festő halála óta először nyílt meg a Bacskai-szülőház a látogatók előtt. A ház évtizedekig várakozott lelakatolva, egyre romló állapotban. Nemrégiben sikerült rendezni a tulajdonviszonyokat: az ingatlan a község tulajdonába került.

A falu az épületet szeretné emlékházzá, illetve falumúzeummá alakítani. Az eredeti állapotban megmaradt bútorok és a megkopott, egykor szépen festett ládák kincseket rejtenek: a művész pályáját nyomon követő tanulmányok, vázlatok, korai akvarellek, tusrajzok, grafikák, jegyzetek, fényképek kerültek elő belőlük. A gazdag anyag feldolgozása, dokumentálása, restaurálása, megfelelő elhelyezése még várat magára. Addig is a helyi kultúrházban kisebb kiállítás látható a Bacskai-hagyatékból, mely a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársainak közreműködésével készült, és a jövő évi évfordulóig lesz megtekinthető.

Bacskai Béla szülőháza mostantól nyitva áll az érdeklődők előtt (a látogatás időpontját a persei községi hivatalban lehet egyeztetni).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?