Rimaszombatba költözik az alternatív művészetek színe-java

trepp

Öt éve annak, hogy egy merész csapat gondolt egyet, és rendezett egy alternatív fesztivált Rimaszombatban, teli közéleti beszélgetésekkel és igényes zenével. Idén ezek mellett képzőművészeti tárlattal, táncművészeti workshoppal és filmvetítésekkel is várja vendégeit a FRAJ fesztivál, melynek kínálatban magyarországi és hazai magyar művészek nevei is feltűnnek. 

A legutóbbi népszámlálás szerint Rimaszombat és környéke az országnak az a régiója, ahol a legalacsonyabb az iskolázottság. A legtehetségesebbek tömegesen hagyják el otthonaikat, és kevesen térnek csak vissza, hogy megszerzett tudásukat és tapasztalataikat szülővárosukban kamatoztassák. Vajon meg lehet-e fordítani ezt a negatív tendenciát? Az idei FRAJ fesztivál az „értelem” címkét választotta az évad mottójának, a program pedig különös figyelmet fordít az agyelszívás jelenségére – azokra a fiatalokra, akik már nem találják értelmét annak, hogy otthon éljenek. Következzen pár tipp, mit nem érdemes kihagyni az idei programból – helyszűke miatt elsősorban a magyar vonatkozású felhozatalról lesz szó. 

Rédai Dorottyával egy közéleti beszélgetés keretén belül találkozhatunk, melynek során az kerül terítékre, hogy társadalmainkban milyen az LMBTQ+-közösség tagjainak élete. Rédai Dorottya egyetemi oktató, nőjogi aktivista, neve elsősorban a Meseország mindenkié című mesekönyv kiadása kapcsán lehet ismerős, melyért a Time Magazin 2021-ben beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé. 

Szintén a fesztivál vendége lesz az egyik legjobb kortárs magyar novellista, Szvoren Edina. A beszélgetés apropója az, hogy készülőben Pertu című novelláskötetének szlovák fordítása – ennek apropóján Forgács Miklós, a kassai Thália Színház dramaturgja beszélget vele, Kerekes Vica színművész pedig a novellákból olvas fel. 

Ami a zenei felhozatalt illeti, ne hagyjuk ki Barkóczi Noémi fellépését. Barkóczi Noémi énekes, gitáros és dalszerző is egyben, a budapesti klubkoncertek üde színfoltja, aki 2016-ban készítette el Nem vagyok itt című első szólólemezét. 

A fesztivál nyitónapján, pénteken tartják annak a képzőművészeti tárlatnak a megnyitóját, ahol Németh Ilona is részt vesz alkotóként. A Trepp Független Színházi Platform az Oly korban éltem én című darabját játssza majd a fesztivál keretén belül a Citadela kultúrközpontban, míg a hazai slam poetry fellépői között is szerepel majd magyar hang, Gyenge Veroni személyében. 

Mikor és hol: július 26–27., péntek–szombat – Rimaszombat különböző helyszínei

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?