Már látható a Frida Kahlo-kiállítás

Már várja a látogatókat a híres mexikói festőművész, Frida Kahlo (1907–1954) életét és munkásságát bemutató nagyszabású kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.Budapest.

Már várja a látogatókat a híres mexikói festőművész, Frida Kahlo (1907–1954) életét és munkásságát bemutató nagyszabású kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Budapest. Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a kiállítás sajtóbejárásán kiemelte: nagyon különleges anyagot kaptak a Museo Dolores Olmedótól, amely a legjelentősebb Frida Kahlo-gyűjteményt őrzi a világon. Carlos Phillips, a a mexikóvárosi múzeum igazgatója arra is kitért, hogy Frida Khalo egyaránt ikonikus alakja, szimbóluma a női erőnek, egyenjogúságnak a művészetben, valamint Mexikó történetében. A budapesti tárlat Frida Kahlo 26 ismert festményén és 9 rajzán, valamint fotókon és videofelvételeken keresztül, öt szekcióban mutatja be az alkotó munkásságát és életének jelentős részleteit.

A festői kibontakozás című részben összegyűjtött portréi arról az állhatatos útkeresésről tanúskodnak, amelynek során Frida Kahlo rátalált saját stílusára. Tizennyolc évesen egy buszbaleset következtében egy évre ágyhoz lett kötve, de édesanyja egy olyan állványt készíttetett neki, amelynek segítségével fekve is tudott festeni. Formális képzésben korábban nem részesült, és ebben az időben is autodidakta módon fejlesztette tudását. Első modelljei családtagjai, barátai voltak, ezekből az alkotásokból is látható összeállítás a kiállítás ezen részében.

A balesetben súlyosan megsérült a medencéje, amelynek következtében három gyermekéből egyet sem tudott kihordani, de még jóval előbb, hétéves korában egy vírusos betegség miatt maradandóan károsodott a jobb lába is. A fájdalom poézise című szekcióban azok a festményei láthatók, amelyeken gyerek- és felnőttkora testi szenvedéseit jelenítette meg.

A bemutató harmadik egysége a művész és Mexikó kapcsolatát mutatja be. Fontos volt Frida Kahlo számára az ősi gyökerekkel való azonosulás, ami nem csak képein jelent meg, de a környezetében is. Férjével, Diego Riverával közös házukat is számtalan régészeti lelet, jellegzetes kerámia és kőszobor díszítette, amelyekhez hasonlókat szintén láthat a közönség.

A Viva la Vida című szekció a természettel való organikus együttélés, együttlétezés mitikus egységét sejtető képeket tárja a látogatók elé, az utolsó egység pedig Diego Riverával való sokszor ellentmondásos, de szenvedélyes, inspiráló és erős kapcsolatáról szól. Ebben a részben szó esik Frida más szerelmeiről is, mások mellett a magyar származású Nickolas Muray fotóművészről. A november 4-ig látható kiállítást a Frida Kahlo élete utolsó tíz évében vezetett naplója alapján összeállított hang és képinstalláció zárja. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?