Makk Károly a VOXCar-díj életműdíjasa

Budapest. Makk Károly filmrendező a VoxCar idei életműdíjasa; a 14 kategóriában meghirdetett verseny ez évi elismeréseit július 15-én osztják ki Budapesten.

Budapest. Makk Károly filmrendező a VoxCar idei életműdíjasa; a 14 kategóriában meghirdetett verseny ez évi elismeréseit július 15-én osztják ki Budapesten. A VOXCar életműdíját olyan magyar, vagy magyar származású filmes kaphatja meg, aki hosszantartóan magas színvonalú munkásságával nem csak a hazai, hanem a nemzetközi kritika elismerését is kivívta, „öregbítve nemcsak a saját, hanem a magyar filmművészet hírnevét is”.

A legjobb magyar film jelöltjei között van a Friss levegő, a Lora, az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója, a Szabadság, szerelem és a Taxidermia. A kritikusok külön kategóriában ismerik el a legjobb magyar filmvígjátékot vagy szatírát.

A gálán a legnézettebb magyar film is díjat kap; az elismerés annak az elmúlt 12 hónapban bemutatott magyar alkotásnak jár, amelyre legtöbben váltottak jegyet.

A legjobb film díját a legjobbnak ítélt külföldi alkotás magyarországi forgalmazója veheti át.

A rendezvényen a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb operatőr, a legjobb magyar DVD és a legjobb szinkron kategóriában is győztest hirdetnek. Versenyeznek a magyar betétdalok is, a további jelöltek pedig az év hazai kedvence kategóriában indulnak.

A legjobb női főszereplő jelöltjei között van Földi Teri, Gyöngyössy Katalin, Hegyi Izabella, Kovács Kata és Nyakó Júlia. A legjobb férfi főszereplő díjáért Bács Ferenc, Haumann Péter, Keres Emil, Lovasi András és Nagy Péter versenyez.

A szervezők közlése szerint a VOXCar díjkiosztó gála az egyetlen olyan hazai filmes rendezvény, ahol a magyar szinkronszakma résztvevőit is jutalmazzák. A legjobb szinkron kategóriában nemcsak a hangjukat kölcsönző színészek, hanem a dramaturg és a szinkronrendező munkáját is díjjal ismerik el.

A VOXCar-díjat a VOX mozimagazin hívta életre 2001-ben azért, hogy a magyar filmművészet szereplőinek tevékenysége előtt kifejezhesse tiszteletét. Az életműdíjat tavaly Kállai Ferenc színművész vehette át.

Az elismeréseket minden évben a magazin kritikusaiból álló, független bizottság ítéli oda.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?