„Magyar voltál! Ezért!”

Pozsony. Ikerkiadásban – a Szövetség a Közös Célokért és a Milan Šimečka Alapítvány támogatásával – magyar és szlovák nyelven egy időben jelent meg Ladislav Takáč történész „Magyar voltál! Ezért!” („...

Pozsony. Ikerkiadásban – a Szövetség a Közös Célokért és a Milan Šimečka Alapítvány támogatásával – magyar és szlovák nyelven egy időben jelent meg Ladislav Takáč történész „Magyar voltál! Ezért!” („...preto, že si Maďar!”) című munkája, amely az 1945 és 1948 közötti időszakban Magyarországra kitelepített, illetve Csehországba deportált szlovákiai magyarok megrázó személyes vallomásait, valamint korabeli dokumentumokat ad közre. A kiadvány tegnapi szlovákiai bemutatóján dr. Kiszely Gábor történész, a budapesti Terror Házának vezetője méltatásában egyebek mellett hangsúlyozta: „Ezzel a könyvvel olyan értéket tartok a kezemben, amely nem politikai, hanem szellemi, emberi megkövetés.” Az egymás iránti bizalmatlanság, a történelmi sérelmek csak akkor tudnak feloldódni, mutatott rá Kiszely Gábor, ha nyíltan beszélünk a problémákról, mint ahogyan Európa nyugati felében tették a háború után. Ladislav Takáč elmondta: nagyon megrázó élmény volt számára a könyv anyagán dolgozni. „Ezerszer beleéltem magam az elmondottakba: amikor magnóra rögzítettem, amikor visszahallgattam, amikor lejegyeztem, amikor a kéziratot olvastam. Nagyon súlyos könyv ez, egy korszakról tesz tanúságot. Történelmünk olyan korszakáról, amelyen nem léphetünk át úgy, mintha nem is létezett volna.” A bemutató utáni számos hozzászólás is jelzi: a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztottsága olyan fejezet (Cseh)szlovákia történelmében, amely mély nyomokat hagyott a sérelmek elszenvedőiben. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?