Magyar varrónő szlovák háborús drámában

ee

Idén sem válogattak be magyar filmet Karlovy Vary nemzetközi fesztiváljára. De nem lesz orosz film sem a versenyben. Lesz viszont egy szlovák–cseh–magyar koprodukció, az Emma és a halálfejes lepke.

Karlovy Vary filmes mustrája 1946 óta „lakik” a festői nyugat-csehországi fürdővárosban, ahol az elmúlt évszázadok alatt rengeteg híres zeneszerző, táncművész, író és költő próbált megszabadulni mindenféle testi-lelki bajától, vagy éppen csak alkotói nyugalomra vágyva jött a világnak erre a csodás pontjára. Többször kúráltatta itt magát Arany János, de pihent ezen a helyen Mándy Iván is. Szabó István a Hanussen egyik látványos jelenetét forgatta a nagy ivócsarnok oszlopsora mögött, Törőcsik Mari a Holt vidékért a legjobb női alakítás díját kapta itt, de életműdíjjal is jutalmazta a fesztivál.

Akárcsak az elmúlt évben, az idén is tizenkét film versenyez a fődíjért, azaz a Kristályglóbuszért. A japán, norvég, görög és angol alkotás mellett a többi portugál–francia–holland, szingapúri–tajvani–lengyel, holland–belga, grúz–francia–olasz–román, horvát–katari, német–francia koprodukcióban született. Köztük a pozsonyi Iveta Grófová szlovák–cseh–magyar összefogásban készült rendezése, az 1940-es évek Szlovákiájában felerősödő nacionalizmust megidéző Emma és a halálfejes lepke angol címmel várja a forgalmazókat. A The Hungarian Dressmaker főhőse Marika, a szlovák–magyar határvidéken élő, korán megözvegyült varrónő, aki az anyanyelve mellett szlovákul és németül is beszél. Zűrös időkben bújtat egy zsidó kisfiút, így ő is az életét kockáztatja. Ezzel a szereppel küzd majd meg a legjobb női alakítás díjáért Borbély Alexandra, a film női főszereplője. A zsűri elnöke Geoffrey Rush, a Ragyogj! Oscar-díjas ausztrál színésze lesz. Mellette Patricia Clarkson jeles amerikai színésznőnek és Reisz Gábornak, a Velencében és Pozsonyban is díjazott Magyarázat mindenre rendezőjének is döntő szava lesz az elismerések odaítélésében.

Nagy várakozás előzi meg a csehek két frissen készült alkotását. A Jiří Havelka rendezésében, Karel Čapek regénye nyomán, Oldřich Kaiser főszereplésével készült A kertész évét és Jiří Mádl új opusát, a Hullámokat. Előbbi bizarr tragikomédia egy festői dombon élő, boldogan kertészkedő házaspár mindennapjairól, akiknek az életét hirtelen megkeseríti a közelükben letelepedő új lakó, aki önző elképzelései alapján szeretné átformálni a tájat. Utóbbi egy értelmiségi fiatalember életébe ad betekintést, aki nem sokkal a 68-as események előtt kerül a Csehszlovák Rádió külföldi adásának szerkesztőségébe.

Ami már most biztos: Jiří Bartoška, a fesztivál elnöke díját Ivan Trojan, a legfoglalkoztatottabb cseh színészek egyike, hét Cseh Oroszlán tulajdonosa kapja, akit pár évvel ezelőtt Agnieszka Holland választott ki a nagy sikerű Sarlatán című filmje főszerepére.

Franz Kafka halálának 100. évfordulója alkalmából külön szekcióban vetítik majd azokat a filmeket, amelyek az író híres regényei alapján készültek. Köztük Orson Welles, Martin Scorsese, Steven Soderbergh, Jan Němec és Vladimír Michálek alkotását. Kafka azonban Marco Ferreri Audienciájára, Fellini Amarcordjára és Roman Polanski A lakójára is hatással volt. Ebből is látható: Kafka immár évtizedek óta provokálja a filmeseket.

Felújított verzióban vetítik František Vláčil legendás filmjét, az Egy forró nyár árnyéka című háborús drámát, amely 1978-ban Kristály-glóbuszt nyert a fesztiválon.

Az európai mozi új nemzedéke szekció 2015 óta segíti a fiatal filmesek startját. Ezúttal is tíz rendező szakos vagy már diplomás fiatal munkája került a programba.

Tavaly a kínai kormány visszavonta a versenyprogramba beválogatott kínai filmet, idén a PROMIX szekcióban (progresszív alkotások kategóriája) némi kínai támogatással készült film szerepel.

Versenyen kívül vetítik az ukrán Oleg Szencov frontélményei alapján készült Realt. Hogy ő maga jelen lesz-e a fesztiválon, azt egyelőre senki sem tudja. 2022-ben, az orosz–ukrán háború első napjaiban öltött katonai egyenruhát, és indult el a frontra. Azóta is ott harcol. Kérdés: kap-e engedélyt az eltávozásra, vendégeskedhet-e pár napig a rendezvényen?

Szencovot, a krími születésű polgári aktivistát 2014-ben az annektált Krím félszigeten tartóztatták le az oroszok. Húsz év börtönre ítélték terrorista támadás előkészítése vádjával. Ötévi raboskodás után a Kijev és Moszkva közötti fogolycsere révén szabadult. Még abban az évben, Strasbourgban a híres szovjet tudósról és disszidensről, Andrej Szaharovról elnevezett díjjal tüntették ki, amelyet személyesen vett át az Európai Parlamentben. „Ne higgyenek Putyinnak! – kiáltotta világgá. – Oroszország térdre akarja kényszeríteni Ukrajnát, hogy befolyással lehessen az európai politikára.” Nemrég pedig azt nyilatkozta: „Egészen más megélni egy ország belső viszályait és a háborút, amelyben naponta katonák százai veszítik életüket.”

Arról, hogy kik lesznek az idei seregszemle külföldi sztárvendégei, egyelőre nem adott hírt a fesztiváliroda. Az majd csak pár hét múlva fog kiderülni, nem sokkal azelőtt, hogy a rendezvény többezres nézőserege birtokba veszi a várost és annak közvetlen környékét. Végül is Európa egyik A kategóriás fesztiváljáról beszélünk, amely Cannes, Velence és Berlin mellett már rég kivívta a maga rangját.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?