Magyar tévéstúdió a „Fehér Házban”

Budapesten született, ott végezte el a Műegyetemet. 1953-ben gépészmérnök lett, három év múlva, 1956-ban, a forradalom után, elhagyta Magyarországot. Bikkál Gyulának hívják.

„Egyelőre nem telik másra, mert minket a magyar állam nem támogatDeák Ferenc felvételeA nehéz amerikai kezdet után sikerült a Columbia Egyetemen folytatnia a tanulmányait: tovább képezte magát, nyolc kerek éven át. Két diplomát szerzett. Ezt követően az IBM-nél dolgozott, majd New York városának készített pénzügyi szoftvereket. 1993-ban nyugdíjazták.

Ez eddig egy magyar jól sikerült amerikai karrierje. De 1994-ben Bikkál Gyula megkezdte második életét, amelynek semmi köze sem volt az elsőhöz: tévés lett. Minden különösebb felkészülés, tanfolyam nélkül. Azért, mert tele volt tettvággyal, és irtózott a nyugdíjas kor eseménytelenségétől.

„Megkeresett az azóta hazatért Viczián Zsuzsa, a vasárnap reggel sugárzott Hungarian TV Magazin nevében, és felkért, hogy legyek bemondó náluk. Ez meg is történt. ĺgy kezdődött tévés karrierem. Már kezdetben valósággal beleszerettem a televíziózásba. A Hungarian Tv Magazin az itt élő magyarság életével foglalkozott. Én értem el, hogy félórás műsoruk egy órára bővült.”

Hat évvel ezelőtt Bikkál Gyula még nagyobb fába vágta a fejszéjét: két új adást indított, a Manhattan Neighborhood Network nevű kábeltévén. Amelynek különben elnyerte az 2001-es nemzetközi Community Media díját. A két műsor: a Friss hírek magyarul és a Hungarian Magazin Extra. Azóta – a közelmúltban – beindult a harmadik adása is, a Hungarorama, amelynek semmi köze sincs az azonos nevű magyarországi adáshoz.

A Friss hírek magyarul című műsort pénteken 18 órakor sugározzák az 57-es kábelcsatornán, a Duna TV heti összefoglalóját tartalmazza. A Hungarian Magazin Extra ugyanott látható, szombat reggel. Eseménynaptár, magyar kultúra, hazai tájak – körülbelül ez látható benne. A harmadik, az április elsején született gyermek, a Hungarorama, szintén kábeltévén fogható, az 56-os csatornán, kiváló nézettségű időpontban: szombat este fél nyolctól nyolcig.

„Úgy gondoltam, szükség van egy olyan műsorra, amely angol nyelven szól az amerikai nézőkhöz, vagy a második, harmadik nemzedékhez tartozó, a magyar nyelvet alig vagy semennyire sem beszélő nézőkhöz. A mai magyar kultúrát, a történelmet, az életstílust, politikai életet mutatjuk be, és mindazt, amire büszkét lehetünk. Bemutattuk a Miss Hungary 2002 szépségkirálynő-választást is, a vatikáni múzeum kiállítását az ezeréves magyar kereszténységről. Vagyis mondhatni, mi reklámot csapunk a magyaroknak, és biztos, hogy pénzt is hozunk a magyar államnak: az adások növelik az ország jó hírét, az amerikai befektetők nálunk biztatásra találnak.”

A tévéstúdió a Fehér Házban van. Vagyis egy olyan épületben, amelyet színe miatt így becéznek – Bikkál Gyula lakásában, a nappali és a konyha között.

„Amikor a magyar tévé stábja felkeresett, s meglátta az ebédlőből átalakított stúdiót a sok géppel, készülékkel, elámult. Egyelőre nem telik másra, mert minket a magyar állam nem támogat. Elismerésben nincs hiány, sok dicséretet kapunk mindenkitől, de anyagi segítség is kellene. Elképzelhető lenne az is, hogy a jövőben stúdiónk a magyar főkonzulátus vagy pedig a Magyar Házban kapjon helyet, nemde?”

A „Fehér Ház” teraszáról látni a legendás Gulyás körutat, prózai nevén a 2. Avenue-t. Nem tudni, honnan kapta a magyar nevét. Talán a kádári gulyáskommunizmusról? Sok volt itt a magyar üzlet, iroda, intézmény, vendéglő, különösen 1956 után. A sugárút valóban erősen magyaros jellegű volt. Még manapság is sok magyar lakik errefelé.

S ha már az utaknál tartunk, hadd számoljunk be róla, hogy 82. utcát a York Avenue és a 3. Avenue között június elejétől Szent István magyar király útjának hívják. Ebben az utcában a következő magyar intézmények vannak: Szent István római katolikus templom, a hétvégi Magyar Iskola, a görög katolikus magyar templom, a New York-i Jótékonysági Egyesület, az Árpád Hall, a Független Református Egyház temploma. Emellett számos magyar háztulajdonos él itt. Szó van arról is, hogy a 2. Avenue egyik szakaszát elnevezzék az 56-os magyar hősök utcájának, de erre még nem került sor. Számításunk szerint kétszázezer első- és másodgenerációs magyar él New Yorkban.

Visszatérve a tévézésre: Bikkál Gyula igazgató, producer, szerkesztő vagy riporter? Vagy pedig a Duna TV tudósítója?

„Mindenes. Nagyon szeretek riportokat is készíteni. Részt veszek sajtótájékoztatókon, helyi intézmények műsorain, egyházi eseményeken, a cserkészek előadásain és más helyeken is, ha meghívnak. Én végzem a felvétel előkészítését (súgógéphez stb.), a felvételt, az ellenőrzést, sőt a vágást is. Én készítem el az idegen tévérendszerekből – pl. PAL –, az átalakítást az amerikai rendszerek számára, és fordítva. Gyakorlatilag csak a bemondásban kapok segítséget egy-két tehetséges szpíkertől. Hanem az interjút, azt nagyon szeretem. Készítettem interjút Erdős André nagykövettel, Kovács István és Molnár László főkonzulokkal, Pestről érkezett politikusokkal (Kovács László, Orbán Viktor, Földessy Dénes), újságírókkal, helybéli politikusokkal (Hóka Ernő, Szodfriedt Dénes), cserkészekkel, Fischer Viktor és más cserkészvezetőkkel, valamint amerikai útja alkalmából Seregély István egri érsekkel. Volt egy félórás riportom a New York-i hétvégi magyar iskoláról, melyet a Duna TV is sugárzott.”

Bikkál Gyula, persze nem hagyja ennyiben. További tervei vannak.

„Az a célom, hogy az egész magyar televíziózást átvigyem egy kereskedelmi kábelre. Lenne két-három óra, amelyet az AEÁ egész területén fogni lehetne. Mivel támogatottságunk igen csekély, jelenleg nem nagyon ugrálhatunk. Viszont reméljük, hogy nagyobb szerencsénk lesz a reklámszerzés területén, és megoldódnak anyagi nehézségeink. Azt is el szeretném érni, hogy műsoraink – igen csekély, névleges összegért – láthatóak legyenek az interneten is. ĺgy bárki, a világ bármely részén, hozzáférhetne az adásainkhoz.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?