Magyar kulturális napok Besztercebányán

A magyar kultúrát igyekszik közelebb hozni a szlovák közönséghez a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének rendezvénysorozata, amely tegnap kezdődött Közép-Szlovákia központjában, Besztercebányán.

A magyar kultúrát igyekszik közelebb hozni a szlovák közönséghez a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének rendezvénysorozata, amely tegnap kezdődött Közép-Szlovákia központjában, Besztercebányán.

A magyar napok nyitó rendezvényeként tegnap délután az egyik legjelentősebb magyar magángyűjteményből, a Vasilescu-gyűjteményből válogatott kiállítás nyílt az Állami Tudományos Könyvtár galériájában, a tárlaton többek között Kassák Lajos, Kornis Dezső, Maurer Dóra, Ország Lili, Bálint Endre alkotásai láthatók. A tárlat kurátora N. Mészáros Júlia művészettörténész. Este az Állami Operában Kun Attila koreográfus társulata, a PR-Evolution Dance Company kortárs táncelőadását láthatta a közönség. Ugyancsak tegnap kezdődtek a magyar gasztronómia napjai a Boca panzióban, ahol csütörtökig kóstolhatnak bele az ínyencek a magyar konyha specialitásaiba.

Ma délután az Állami Tudományos Könyvtárban a Kalligram Kiadó mutatja be könyveit, magyar írók szlovák és cseh fordításban megjelent műveit: Kukorelly Endre: Údolie víl (TündérVölgy), Németh Gábor: Si Žid? (Zsidó vagy?), Pályi András: Příchody (Megérkezés) és Grendel Lajos: Kráľ Matej v New Honte (Mátyás király New Hontban) című regényét, a szerzők jelenlétében. Este az Sznf téren Vázsonyi János altszaxofonos ad szabadtéri koncertet.

Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából Bartók és a popzene forrása – a tiszta forrástól az elektronikus média zenéjéig címmel Zuzana Vitálová muzikológus, zeneterapeuta tart előadást holnap délután az Állami Tudományos Könyvtárban, közreműködik Fehér Ernő zongoraművész. Csütörtökön ugyanitt Koltai Lajos Sorstalanság című, a Nobel-díjas Kertész Imre azonos című regénye nyomán született filmjét vetítik. Április 28-án a dzsesszt és a folklórt sajátosan ötvöző Balázs Elemér Group, másnap, április 29-én pedig a nem kevésbé izgalmas zenei élményt kínáló Földvári Gergely Trió ad koncertet a besztercebányai konzervatóriumban. (m)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?