Magyar filmek Cannes-ban

Párizs. A Da Vinci-kód című, Ron Howard rendezte film világpremierjével kezdődik ma este az 59. cannes-i filmfesztivál, amelyre húsz év után először négy magyar film is meghívást kapott.
A harmincezer résztvevővel május 17. és 28.

Párizs. A Da Vinci-kód című, Ron Howard rendezte film világpremierjével kezdődik ma este az 59. cannes-i filmfesztivál, amelyre húsz év után először négy magyar film is meghívást kapott.

A harmincezer résztvevővel május 17. és 28. között zajló nemzetközi filmfesztivál és filmvásár megnyitóján versenyen kívül mutatják be Dan Brown 40 millió példányban elkelt sikerkönyvének hollywoodi filmváltozatát. A Fesztiválpalota vörös szőnyegén felvonuló 1500 díszvendég között lesznek a film főszereplői is: Tom Hanks és Audrey Tautou.

A hivatalos programba 30 ország 1500 filmjéből hívták meg a szervezők azt az 55 alkotást (48 világpremier), amelyek közül húsz versenyezhet az Arany Pálmáért. Az alkotók között lesznek Cannes-ban visszatérő vendégnek számító rendezők, úgy mint a spanyol Pedro Almodóvar, akinek Volver című filmjének főszerepét Penélope Cruz alakítja, a finn Aki Kaurismaki (Laitakaupungin Valot – A külváros fényei), a brit Ken Loach (The Wind That Shakes The Barley) és az olasz Nanni Moretti (A kajmán).

A francia sajtó az Arany Pálma egyik nagy esélyeseként említi a Magyarországon is nagy sikert aratott 21 gramm című film mexikói rendezőjének, Alejandro González Inárritunak az egyszerre több pszichológiai és földrajzi síkon futó – latin-amerikai irodalom által ihletett – Babel című alkotását Brad Pitt-tel és Cate Blanchett-tel a főszerepben. A fesztivál második legrangosabb szekciója, az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) holnap este 24 rendező Paris, je t’aime (Párizs, szeretlek) című közös alkotásával nyílik meg. A világ minden tájáról származó alkotók – köztük Gus Van Sant, a Coen testvérek, Gérard Dépardieu, Ettore Scola, Nobuhiro Suwa – ötperces rövidfilmeket forgattak a szerelemről Párizs utcáin.

Az Un certain regard 24 alkotása között pénteken mutatják be Cannes-ban Pálfi György második játékfilmjét, a Parti Nagy Lajos novellái alapján készült Taxidermiát, amely a 37. Magyar Filmszemle fődíja mellett a hazai seregszemlén további öt díjat elnyert. A szintén hat filmszemle-díjat, köztük a legjobb rendezésnek járót elnyert Fehér tenyér, Hajdú Szabolcs filmje a Quinzaine des réalisateurs (Rendezők kéthete) nevű programban húsz játékfilm között versenyezhet. Az idei legjobb magyar elsőfilmes Kocsis Ágnesnek két filmje is meghívást kapott a Croisette-re. Friss levegő című nagyjátékfilmje az új tehetségek felfedezését célul kitűző, hét filmet bemutató Semaine de la Critique (Kritikusok hete) sorozatban és a legjobb cannes-i első filmesnek járó Caméra d’Or (Arany kamera) díjért is versenyezhet. A vírus című vizsgafilmje pedig a legjobb főiskolás alkotások Cinéfondation nevű programjában kerül bemutatásra. A filmvásáron Goda Krisztina Csak szex és más semmi és Gárdos Péter Az igazi mikulás című alkotását is vetítik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?