Magyar film a Dubai filmfesztiválon

Budapest |

<p>Fonyó Gergely filmje, a Made in Hungaria az első magyar film, amely meghívást kapott a Dubai Nemzetközi Filmfesztiválra; a mustra szerdán kezdődött.</p>

A Közel-Kelet vezető filmes eseményét 2004-ben alapították az Egyesült Arab Emirátusokban, idén hatodik alkalommal rendezik meg, december 9. és 16. között. A Hungária együttes vezetője, Fenyő Miklós ifjúkori éveiről szóló mozit a fesztivál Cinema of the World (versenyen kívüli) szekciójában vetítik Dubaiban.

A Made in Hungaria idén igazi nemzetközi fesztiválkedvenc lett, az utolsó negyedévben 21 nemzetközi filmes mustrán szerepelt vagy szerepel - tájékoztatta a filmet forgalmazó HungariCom Kft. ügyvezetője, Kálomista Zsuzsanna szerdán az MTI-t.

A dubai fesztivál rangját jelzi, hogy az idén több, mint 168 filmet vetítenek 55 országból, ezek közül 29-nek Dubaiban lesz a premierje. További 13 film a hazai bemutatóját követően első alkalommal szerepel külföldön.

A fesztivál nyitófilmje az Oscar-díjra jelölt Rob Marshall (Chicago) legújabb filmje, a Nine, amely Daniel Day-Lewis, Nicole Kidman, Penelope Cruz, Marion Cotillard, Judi Dench, Kate Hudson és Sophia Loren főszereplésével készült - ők személyesen is részt vesznek a bemutatón. A zárófilm a Titanic rendezője, James Cameron új filmje, az Avatar lesz.

A mustrára a Made in Hungariát Fonyó Gergő rendező is elkíséri, aki olyan sztárvendégek társaságában vesz részt a fesztiválon, mint Pedro Almodóvar, Jim Sheridan, Annette Bening, Samuel L. Jackson, Drew Barrymore, Juliette Lewis, Geoffrey Rush vagy Chris Rock - közölte magyar forgalmazó.

A dubai filmes seregszemlén az elmúlt öt évben közel 450 nagyjáték-, dokumentum- és kisjátékfilmet mutattak be a világ mintegy 60 országából.

Kálomista Zsuzsanna arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a HungariCom Kft. 2009-ben nyolc filmet delegált külföldi filmes eseményre, és ezek összesen 77 nemzetközi fesztiválon vettek részt, közülük öt volt A kategóriás. A Made in Hungaria legutóbb Spanyolországban a Granadai filmfesztiválon nyerte el a közönségdíját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?