Magyar festmény Hollywoodból

<p>Rekordáron, hetvenmillió forintért kelt el Berény Róbert mesébe illő módon megkerült, Alvó nő fekete vázával című olajfestménye szombaton egy budapesti árverésen. A képet öt évvel ezelőtt fedezte fel egy magyar művészettörténész egy hollywoodi családi vígjáték egyik jelenetében.</p>

JUHÁSZ KATALIN

2009 karácsonyán Barki Gergely kislányával együtt nézte a tévében a Stuart Little kisegér című filmet, amikor az egyik jelenetben egy elveszettnek hitt festményt pillantott meg a falon. A művészettörténész addig csak fekete-fehér fotóról ismerte Berény Róbert képét, és alig hitt a szemének, amikor Stuart és családja (az apa Hugh Laurie, az anya Geena Davis, és George, azaz Jonathan Lipnicki) mögött felfedezte. Gyorsan megvette DVD-n az 1999-ben készült filmet, „rongyosra nézte”, majd nyomozásba kezdett. Kiderült, hogy a festmény a film díszlettervezőjének hálószobájában lóg, aki annak idején 500 dollárért vásárolta meg Kaliforniában. A Guardian cikkéből az is kiderül, hogy a második világháború idején az USA-ba került festményért a kilencvenes évek elején mindössze 40 dollárt fizetett egy műgyűjtő.

Az Alvó nő fekete vázával 1927–1928 fordulóján készült, és a festő második feleségét, Breuer Etát ábrázolja. Berény Róbert, a Fegyverbe, fegyverbe! című híres toborzóplakát alkotója a magyar avantgárd ismert képviselője volt. Nemcsak festőként jeleskedett, írásait rendszeresen közölte a Nyugat, és zenei tudása is legendás volt. A Hollywoodot megjárt festményt sokan fő művének tartják, elsősorban a bátor, szokatlan kompozíció miatt. A Matisse és Cézanne stílusát idéző képen a hideg színek dominálnak, az összhatás mégis melegséget, harmóniát áraszt. Érezhető rajta az orosz és a holland avangárd is, amely szintén hatott Berény Róbertre. Breuer Eta egyébként igazi múzsa volt, a művész több képén szerepel, mindig csukott szemmel. Berény ugyanis azt vallotta, a szem a lélek tükre, és Eta lelkén nem kívánt osztozni a nagyközönséggel.

Barki Gergely elmondta, ez a felfedezés volt élete legszebb karácsonyi ajándéka. Öt év alatt sikerült visszajuttatnia Magyarországra a kultúrtörténeti jelentőségű művet, amelyet végül a legnevesebb budapesti magángalériának számító Virág Judit Galéria vásárolt vissza az amerikai díszlettervezőtől. A festmény szombat esti licitje 34 millió forintról indult, végül pedig 70 millió forintért ütötték le. A korábbi rekordot egyébként a Nő pohárral című, 1905-ban készült Berény-festmény tartotta, amely 62 millió forintért cserélt gazdát idén ősszel a Kieselbach Galéria árverésén.

A nemzetközi kasszasikerben való szereplés miatt az Alvó nő fekete vázával minden bizonnyal a világon a legtöbb ember által látott magyar festmény. Mesébe illő megkerüléséről a külföldi sajtó is cikkezett, Hugh Laurie, a későbbi Dr. House pedig a Twitteren megtiszteltetésnek nevezte, hogy korábbi filmje segített megtalálni egy műkincset. „Kicsit fáj, hogy a színészi játék az előtérben nem tudta fenntartani a figyelmet” – tette hozzá a sztár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?