Madárnyelven szólva

Magát komolyan vevő gondolkodó – pláne ha költő is – önmagát csak a mindenkori hatalommal szembeni ellenzékiként tudja megfogalmazni. Mert a költészetnek nincs köze a hatalomhoz, annak kiszolgálásához.

Magát komolyan vevő gondolkodó – pláne ha költő is – önmagát csak a mindenkori hatalommal szembeni ellenzékiként tudja megfogalmazni. Mert a költészetnek nincs köze a hatalomhoz, annak kiszolgálásához. A vers mércéje „csupán” a szabadság és az emberség lehet.

S ha megszorul a poétika vagy maga a poéta is, mert egyenes beszédben nem engedik leírni és kimondani gondolatait, akkor kénytelen azokhoz az eszközökhöz nyúlni, amelyekkel egyértelműen ábrázolni, bírálni képes az éppen aktuális politikai, emberi, társadalmi és erkölcsi viszonyokat. Ha mindezt úgy teszi, hogy a vers időtlenné és örök értékűvé válik, miközben minden zsarnoki rendszert, minden hatalmaskodót pellengérre állít, nevetségessé tesz, pitiáner kis ragadozó madárrá degradál, akkor parádés élményt kínál az olvasónak. Erre képes Szilágyi Ákos Baglyok könyve című verskötetében.

A rímes, verses állatmesékbe ágyazott történetek mindegyikében markánsan felfedezhető a jelenkori és közelmúltbéli közép-kelet-európai társadalmak politizálási stílusának erős bírálata (példázó idézet a Ladi-ladi ladilom című versből: enyém minden hatalom / osztatlanul és osztva / összeadva szorozva). S az is benne van, hogy a hatalom, a magától megszédült, pöffeszkedő hatalom madárnak nézi az egyszerű választópolgárt, akinek nincs más hátra, mint: rémálmából arra ébred / egyszeriben hogy veréb lett / lehurrogják népek apját / még jó ha tökön nem rugják.

Szilágyi Ákos játékossága persze véresen komoly. Versei látszólag csengő-bongó rímpárokkal végződő sorok, ám ezeket a csengéseket és bongásokat a már-már elringatott figyelem felébresztése végett szándékosan megzökkenti, még nagyobb odafigyelést elvárva az olvasótól. Szilágyi a legnemesebb állatmeseírói hagyományt folytatja, Ezópusz, La Fontaine vagy Fáy András nyomába lép, a nagy elődök mondanivalóján viszont erősen túllépve volt képes egészen egyedi hangvételű, tanulságos versek megírására. A politikának madárnyelven megírt görbe tükröt tartani komoly teljesítmény. Ajánlatos olvasmány mindenkinek, különösen kampányidőkben, meg persze kampány előtt és után. S ahogy a szerző is írja: ha az olvasó ráismert a szereplőkre, azt bízvást tekintheti gyógyulása tünetének.

Szilágyi Ákos: Baglyok könyve. Kalligram, 2013.

Értékelés: lllllllllm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?