Madarász Isti Hurok és Till Attila Tiszta szívvel című filmje is ott lesz a Febiofesten

Pozsony |

<p>Holnap kezdődik és március 8-ig tart Pozsonyban a filmklubok nemzetközi fesztiválja, a 24. Febiofest, amelyen 122 alkotást láthat a közönség. Frissen Oscar-díjjal jutalmazott film, a Berlinalén díjazott alkotás, 2 magyar nagyjátékfilm és 3 magyar kisfilm is szerepel a programban. A szemlén 9 szlovák filmnek tartják a premierjét.</p>

Húsz szlovák, cseh, magyar, lengyel és osztrák rövidfilm szerepel a Febiofest Európa közepén című versenyprogramjában (Magyarországról Fabricius Gábor Dialógusa, Lichter Péter Beyond the Infinites című munkája és Borbás Dávid Wartburgja). A filmek sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja lesz Nemes Gyula, egyebek mellett az Egyetleneim és a Zero rendezője.

Az Artfilmek ma szekcióban két magyar nagyjátékfilmet vetítenek. Madarász Isti Hurok című thrillerét. A film főhőse az illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozó Ádám (Száraz Dénes), aki szorult helyzetében rossz döntést hoz. Tragikus események láncolatát indítja el. Amikor már minden veszni látszik, váratlanul új esélyt kap... Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátéka egy kerekesszékes bandáról szól. Két mozgássérült fiatal barátságot köt egy kerekesszékes bérgyilkossal, és a maffia szolgálatába áll.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"267526","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Szlovák filmpremierrel nyit a fesztivál, Bohdan Sláma Baba z ľadu című filmjével, amely azt mutatja meg, hogy minden életkornak megvan a maga szépsége, és hogy időskorban sem kell lemondani az örömökről. Szép példát mutat be a film arra is, hogyan tud ideálisan együtt élni három generáció. A mozi főhőse egy özvegyasszony, Hana (Zuzana Kronerová). Miután megismerkedik egy jeges vízben rendszeresen úszó sportolóval, beleszeret nemcsak a férfiba, hanem a téli úszásba is, amitől új értelmet kap az élete. A nő fiúunokája szintén követi őket a Moldva jeges vizébe…

A Febiofestet Agnieszka Holland Holtak csontjai című új filmjével zárják, amely a 67. Berlinalén Alfred Bauer-díjat kapott (az elismerést olyan filmnek ítélik oda, amely új perspektívákat nyit a filmnyelvben). A Holtak csontjai főhőse egy állatbarát nyugalmazott tanárnő. A történet egy kis településen játszódik, ahol titokzatos gyilkosságok történnek. Az áldozatok olyan emberek, akik korábban állatokkal kegyetlenkedtek. A rendőrök hamarosan megjelennek a nő lakásán. Agnieszka Holland is részt vesz filmjének szlovákiai premierjén.

A vasárnap este a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarral díjazott, Az ügyfél című iráni filmdrámát idehaza először a Febiofest közönsége láthatja. Asghar Farhadi mozgóképe egy házaspár mindennapjainak a tükre attól a momentumtól indítva, hogy kényszerűen elhagyják otthonukat. Kapva kapnak egyik barátjuk segítségén, aki egy közeli ház emeletén ajánl nekik albérletet. Az előző lakó azonban nem tűnt el nyomtalanul.

Pablo Larraín amerikai–chilei– francia életrajzi drámáját, a Jackie-t idehaza szintén a Febiofest tűzi először műsorra. A címszerepet, vagyis az amerikai történelem egyik legfiatalabb elnökfeleségét alakító Natalie Portman is ott volt az Oscarra jelölt legjobb női főszereplők mezőnyében.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"233585","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A román Radu Jude Sebhelyes szívek című munkája a 29 éves korában elhunyt Max Blecher román író önéletrajzi ihletésű regényének adaptációja. 1937-ben járunk. A 21 éves Emanuelnél csonttuberkulózist diagnosztizáltak, és egy Fekete-tenger melletti szanatóriumba utalták be. A film a férfi kezelésének körülményeit, leépülését és az életért való küzdelmét járja körül.

Mozgalmas időket dolgoz fel a Keresztszélben című észt történelmi dráma. 1941. június 14-én a Vörös Hadsereg katonái megkezdték Észtország lakosságának erőszakos kitelepítését. A Baltikumból 40 000 embert hurcoltak el túlzsúfolt tehervagonokban Szibériába. A film egy férjétől elszakított fiatal nő és kislánya történetét meséli el.

Több, érdeklődésre számot tartó dokumentumfilmet is bemutatnak a fesztiválon. Köztük Az extrémizmus képei című, négy rövidfilmből álló válogatást. Továbbá Zuzana Piussi migrációról forgatott filmjét, a Cseh Allahot, vagy Robert Kirchhoff roma holokausztról szóló Lyuk a fejben című munkáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?