Machiavelli buja komédiája Komáromban

Komárom |

<p>Niccolo Machiavelli Mandragóra című vígjátékát mutatja be péntek este 19 órai kezdettel a Komáromi Jókai Színház társulata. Az előadást Lévay Adina, a színház művészeti vezetője rendezte.</p>

A csütörtök esti nyilvános főpróba előtt Dúdor István alkotásaiból nyitottak tárlatot.

– A Mandragóra amolyan társadalmi szatíra, pajzán formában előadva. És mert végig a vágyról és a szexusról beszél, fontosnak tartottam ezt a vonalat megerősíteni. Van egy fiatal, szép, erkölcsös asszony, akinek a férje az együgyű és öregedő Nicia mester. A fiatal Callimaco beleszeret Lucretiába. A házaspár gyereket szeretne, Callimaco Ligurio segítségével ezt a helyzetet használja ki, hogy elérje szíve vágyát – mesélte a történetet Lévay Adina, aki ismét együtt dolgozott Gadus Erika díszlet- és jelmeztervezővel. – Jól bejárható teret álmodtunk meg, amely tulajdonképpen emlékeztet egy firenzei skiccre, amelyben színes, – reneszánsz hangulatot sugalló ruhák jelennek meg. Erőteljes színek és formák – mondta Gadus Erika. Rajta kívül Rozs Tamás zeneszerző, Pataky Klára koreográfus, Varga Emese dramaturg a tagjai a május 8-án közönség elé kerülő két felvonásos vígjáték alkotógárdájának. A Mandragórában minden madonna Lucretia kegyeiért történik. A szépséges firenzei asszonyt Szvrcsek Anita alakítja.

– Machiavelli Lucretiája először áldozati bárányként jelenik meg. Amikor aztán rájön, micsoda gyalázatot követett el rajta a férje, az anyja, a gyóntató papja, másképp áll az élethez, s kihasználva a fiatal legény szerelmét, tudatosan enged a vágynak – mondta szerepéről a színművésznő. Férjét, Nicia ügyvédet Ropog József, az epekedő Callimacót Hajdú László alakítja. Sirót, Callimaco szolgáját, Németh Istvánra, Ligurio szerepét Mokos Attilára bízta a rendező. Sostrata, Lukretia anyja Varsányi Mari lesz. Timoteo atyát Olasz István játssza.

A Mandragóra ma este hét órakor kezdődő nyilvános főpróbája előtt, 18 órakor Élnem kell címmel kiállítás nyílik Dúdor István alkotásaiból a színház felső előterében. A tárlatot Kocsis Ernő festőművész nyitja meg. – Még a tavaly novemberi, Tornalján megrendezett Dúdor-esten született az ötlet, hogy Komáromban és más magyarlakta településen is bemutassam egy magánember birtokában lévő alkotásgyűjteményét – mondta A. Marton Gyula költő, publicista, akinek az ötlete nyomán valósul meg a vándorkiállítás. Idén novemberben lenne hatvanéves a dereski festőgéniusz. Alkotásai Komárom után Nagymegyeren, Vágsellyén, Pozsonyban lesznek láthatóak, majd egy másik útvonalon visszatérnek Tornaljára és Dereskre, a művész szülőhelyére. (Szél János)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?