Ma nyit a Bibliotéka könyvvásár

Pozsony.

Pozsony. Ma nyitja meg kapuit a Bibliotéka nemzetközi könyvvásár, amely vasárnap estig várja az érdeklődőket az Incheba kiállítási központban.

A négynapos könyvvásárra – amelyet idén is együtt rendeznek meg a tankönyveket, oktatási eszközöket bemutató Pedagogika szakvásárral – nem csak a kiadók, könyvterjesztők standjainak a kínálata miatt érdemes ellátogatni. A programban pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók szerepelnek, köztük magyar vonatkozású események is.

Holnap 15 órától a Szlovákiai Könyvkiadók és Könyvterjesztők Szövetsége és az Irodalmi Információs Központ (LIC) közös pódiumán mutatják be Hamvas Béla A bor filozófiája című művének új szlovák kiadását a fordító (Karol Wlachovský), a kiadó (Albert Marenčin) és egy hiteles szakértő (Fedor Malík borász) közreműködésével. Wlachovský vasárnap is visszatér a pódiumra, ez alkalommal egy nagy klasszikussal, Mikszáth Kálmánnal, akinek egyik legismertebb művét, A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényt ültette át szlovák nyelvre; a történetről, annak társadalmi hátteréről Roman Holec történésszel beszélget a fordító. Vasárnap 11.30-kor a Panta Rhei pódiumánál is érdemes megállni: itt kollégánk, Veres István és Vlado Schwarz mutatja be a legendás „bécsi villamosról” szóló könyvet, amely a Pozsonyi Kifli PT Pozsonyi mesék című sorozatában jelent meg.

Az idei Bibliotéka programjában hangsúlyos szerepet kapnak a női írók, fontos téma az ifjúsági és gyerekirodalom, emellett a nem fikciós könyvújdonságokhoz is több beszélgetés kapcsolódik.

Lesz külföldi „sztárvendége” is a legnagyobb hazai könyves eseménynek: az elmúlt években rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegetett Ismail Kadare érkezik Pozsonyba. A Párizsban élő albán szerző holnap 13 órától dedikál az 1-es számú programközpontban, ahol Kőbe vésett krónika című, 1971-es regényének szlovák kiadását is bemutatják. A lengyel költészet nagyasszonya, a Nobel-díjas Wislawa Szymborska személyesen nem lesz ott a vásáron, de válogatott kötete, amelyhez hangoskönyv is készült Emília Vášáryová tolmácsolásában, így is kiemelt kiadványnak számít.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?