Ma 90 éves Milan Kundera író

sss

Ma, április 1-én ünnepli 90. születésnapját Milan Kundera, akit a csehek és a franciák is magukénak tekintenek. Mi, magyarok sem maradtunk le a rajongásban: tizenhét műve olvasható magyarul, több kiadásban, némelyik két különböző fordításban is.

Tavaly novemberben a magyar sajtót is bejárta a hír, mely szerint Andrej Babiš cseh miniszterelnök visszaadná a cseh állampolgárságot a 43 éve Franciaországba emigrált írónak. Kundera nem jelezte, hogy igényt tartana erre a kegyre, viszont köztudott, hogy utoljára huszonkét éve volt Csehországban – magánemberként, és máig minden hivatalos meghívást visszautasított abba az országba, amelyből annak idején szinte menekülnie kellett. 
Kundera élettörténete legalább olyan izgalmas, mint a regényei. Ő maga is szereplő lehetne egy igazi „kunderás”, példázatszerű műben, amelyben a karakterek és a cselekmény szinte csak a szerző eszmefuttatásának modellezésére szolgál. Talán csak azért nem lett filozófus, mert túlságosan vonzódott a művé-szetekhez. 
Zenetudós édesapja hatására először zongorázni kezdett, aztán egyszerre fertőzte meg az irodalom és a filmművészet – ez utóbbiból diplomázott, majd mégis világirodalmat kezdett tanítani az egyetemen, leendő filmeseknek. Az irodalmon belül is nehezen döntötte el, merre induljon. Költőként kezdte pályáját, első elbeszélését csak 1958-ban huszonkilenc évesen publikálta, első regénye pedig 1967-ben jelent meg. Ez volt a csavaros dramaturgiával megírt Tréfa, amely mély szippantást kínál a szocializmus tragikomikus ópiumából. A prágai tavasz idején film is készült belőle, a csehszlovák kultúrpolitika vezetői viszont hisztérikusan reagáltak rá: Kunderát kizárták a pártból (immár másodszor), elbocsájtották egyetemi állásából, a regényt természetesen betiltották, és azt is jelezték neki, hogy többé nem publikálhat Csehszlovákiában. Második regénye, Az élet máshol van már Franciaországban jelent meg 1973-ban. A főhős tartalmatlan élete és szükségszerű halála egy boldogtalan generáció életútját példázza. Talán ez elől a sors elől menekült a szerző is: 1975-ben Franciaországba emigrált, hazát és nyelvet is váltva. 
Kundera regényeinek szinte minden szereplője belső és külső hazugságok, hamis értékek és megcsúfolt ideálok szövevényében vergődik, illetve múltbéli ballépéseit próbálja elemezni. A szerző, miközben széles ívű társadalmi tablót rajzol fel, saját gondolatfolyamait adja a karakterek szájába. Ezek a mély filozófiai kérdések szinte ránehezednek az olvasóra, hiszen Kundera nem ad válaszokat. Azokat nekünk kell megfogalmaznunk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?